Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I en byråkrati måste alla dra åt samma håll, men han drog mer – Minnesord över Lars Birger Larsson

Lars Birger Larsson, Haninge, har hastigt lämnat oss i sviterna av en covid-19 infektion. Han efterlämnar hustrun Katsuko och dottern Anna med familj.

Lars Birger betydde så mycket för så många människor. Han valde att hitta en egen väg i livet, som många har haft stor glädje och nytta av. Vägvalet gynnade inte alltid honom själv.

Lars Birger föddes i Transtrands församling 1945. Det är masriket och Vasaloppstrakter med djupa älgskogar. Det betyder att man jobbar mycket långsiktigt och målmedvetet. Efter sin examen från KTH och bland annat anställning vid Tekniska Attaché-kontoret i Tokyo började han arbeta på den unga myndigheten Styrelsen för Teknisk Utveckling (STU) 1974. Myndigheten bytte namn till NUTEK och inriktning några gånger, men Lars Birger förblev myndigheten trogen till 1995. Tidigt fick han ansvar för ärenden, som rörde företagsstartande inom elektronikindustrin. Detta var en verksamhet, som låg i politisk skugga på 1970-talet. Det skulle ändra sig de närmaste decennierna.

I denna utveckling spelade Lars-Birger en stor roll. Att förse entreprenörer med statliga anslag, som handboken stipulerade var inte nog. Lars Birger ställde först och främst upp med ett stort personligt engagemang och tidigt insåg han att nätverk och kompetensstöd var minst lika viktigt som pengar. Bland annat etablerades en omfattande seminarieverksamhet. År 2020 är detta inte speciellt nytänkande, men det var det 1980. Lars Birger blev kontaktperson och vän med entreprenörer och uppfinnare.

Personligen ansvarade han för hur skattebetalarnas medel anslogs till bland annat Axis, Sectra, Transmode numera Infinera, Mycronic det vill säga tidigare MyData och Micronic. Listan omfattar några hundra projekt.

Efter sin pensionering följde han upp STUs och NUTEKs projektstöd från 1970, 1980 och 1990-talen ända fram till idag. Här kunde han visa hur många mindre satsningar bidragit till utvecklingen av flera företag värderade till mångmiljardbelopp. Lars Birgers uppföljning medförde att Vinnova lät genomföra en större studie. Målet var att utreda om det finns något att lära av det arbetssätt, som STU och Lars Birger var med och utarbeta för 40 år sedan. Rapporten visar att det finns det. Dessutom verifierades det anmärkningsvärda värdeskapandet. Rapporten publicerades 2018.

Efter sina år som statstjänsteman anställdes Lars Birger i ett riskkapitalbolag. Här stod Lars Birger för kontakter och erfarenheter. Hans arbete bidrog återigen till en imponerande värdeökning.

Lars Birgers enträgna uppföljning av projekt och utarbetande av det perfekta innovationsstödssystemet gjorde hans vänlista på Facebook till samling för

entreprenörer, uppfinnare, konsulter, generaldirektörer och f.d. finansministrar. Alla ville ta del av Lars Birgers visdom. Kanske hade han funnit svaret på innovationspolitikens eviga frågor: Vem och vad lyckas? Han hade ju bevisligen själv lyckats välja rätt många gånger.

Trots fysiska besvär de senaste åren gällde alltid: ”Jo det blir bättre…”

En kämpe har lämnat oss. I en byråkrati måste alla dra åt samma håll, men Lars Birger drog mer. Saknaden är stor. Våra tankar går till Lars Birgers närmaste.

Peter A Jörgensen

För kollegerna på STU och NUTEK