Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Dalarna får medicinen kosta

Patienter i Dalarna kommer inte nekas dyr ny medicin. Trots höga kostnader. Det lovar landstingsrådet Ingalill Persson (S).
– Vi sätter alltid patienten i första rummet. Vi tar gärna kritiken för att det blir dyrt, säger hon.

Annons

Tidigare har DT berättat om landstingets skenande kostnader för läkemedel. I fjol var kostnaden för skattebetalarna i länet 881 miljoner kronor, hela 41 miljoner mer än vad landstinget räknat med.

Trenden med ökade läkemedelskostnader är ungefär lika över hela landet. Vissa sjukhus i landet försöker lösa situationen genom att begränsa och dra in tillgången av dyr medicin. En situation som i går uppmärksammades av landets ledande onkologiläkare vid Sahlgrenska- och Karolinska sjukhuset samt cancerpatientorganisationerna. De varnar skarp för att situationen drabbar de patienter som lever i de län där dyra mediciner begränsas.

Vid landstinget Dalarna finns inga tankar på att rata dyr medicin för att den är dyr.

– Det är just detta dilemma sjukvården i landet står inför just nu. Den medicinska och tekniska utvecklingen har gått framåt enormt de senaste åren. Allt fler svårt sjuka får bättre hjälp till överlevnad och därmed ett bättre liv. Det leder i sin tur till höga och ökande kostnader för sjukvården. Vi i Dalarna är beredda att ta den här smällen. Vi anser att människor går före kostnader. Det är just därför vi föreslagit en skattehöjning nästa år, säger Ingalill Persson.

Landstinget Dalarna följer de nationella rekommendationerna.

– Och det innebär att kostnaderna ökar. Vi vill fortsätt ha en bra vård och ett bra omhändertagande i länet. Det handlar inte bara om cancerpatienter. Det handlar om alla. Vi vill i stället medicinskt och vårdmässigt ligga i framkant i landet. Vi vill helt enkelt ha den bästa tillgängliga vård för våra invånare. Vi tar gärna kritiken för att detta leder till ökande kostnader. Vi tar gärna kritiken för att vi nu vill höja skatten, säger Ingalill Persson.