Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag gick Ikea över till 100 procent vindkraft

Idag inviger Ikea företagets tredje vindpark i Sverige på Glötesvålen i Härjedalen och tillsammans med de två vindkraftsparkerna i Dalarna så försörjs Ikea i hela Norden med 100 procent vindkraft.

Det började för några år sedan i Dalarna där Ikea har byggt två vindkraftsparker, nio vindkraftverk på Korpfjället och sju på Rämsberget i Dalarna. I samband med dagens invigning äger Ikea 46 vindkraftverk i Sverige och producerar mer energi än vad företaget konsumerar i Norden

Sammanlagt har Ikea investerat över 1,5 miljarder kronor de senaste åren i förnybar energi i Sverige.

– Att bli energioberoende i Norden är ett viktigt steg mot vårt mål att vara globalt energioberoende år 2020. Vi tror att det som är bra för våra kunder och vår planet också är bra för IKEA, säger Håkan Svedman, landschef Ikea Sverige.

Vid dagens invigning på Glötesvålen deltog också Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

­– Invigningen av Glötesvålen är mycket betydelsefull. Vindkraftsparken visar att genom långsiktiga satsningar och ansvarsfullt ägande kan svenskt näringsliv gå före. Genom att vi i Sverige leder utvecklingen inom vindkraft i kallt klimat och med lokalt engagemang kan vi utveckla både glesbygden och det svenska energisystemet hållbart, säger Erik Brandsma.

Sammantaget har Ikea investerat 1,5 miljarder kronor i förnybar energi i Sverige och kommer vid slutet av 2015 att ha investerat cirka 14 miljarder kronor i förnybar energiproduktion globalt, främst i sol- och vindkraft.

De 30 vindkraftverken det 1010 meter höga Glötesvålen beräknas producera cirka 220 gigawattimmar el per år, vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för cirka 44 000 hushåll.

Vindparken i Glötesvålen har byggts och förvaltas av vindkraftsbolaget OX2 som också byggt de två parkerna som Ikea har i Dalarna.

OX2 arbetar nu med två nya projekt i Dalarna. Korpfjället etapp två med sex vindkraftverk i Vansbro och Malung-Sälens kommuner samt Orrberget-Stensvedberget i Ludvika kommun med tio verk.