Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I allmänhetens tjänst

Polisen har fått ökade resurser i mångmiljardklassen, men ändå minskar andelen uppklarade brott. Justitieminister Beatrice Ask (M) är frustrerad över den dåliga effektiviteten. En 30-procentig anslagsökning sedan 2006 har inneburit att Sverige nu har drygt 20 000 poliser. Det är den största satsningen på rättsväsendet någonsin, så det är lätt att begripa att en moderat minister ställer sig den berättigade frågan varför polisen inte lyckats leva upp till politikernas förväntan.

Tillfrågad i en intervju i Dagens Nyheter i måndags hur det är möjligt att större anslag till polisen lett till att färre brott klaras upp, medger justitieministern att hon inte har något bra svar. Enligt Rikspolisstyrelsen har polisen dessutom blivit mindre effektiv; arbetsproduktiviteten har minskat. Utvecklingen är förstås besvärande inte bara för polisen utan också politiska partier, inte minst för Moderaterna som 2006 gick till val på att rusta polisen så att den skulle bli både mer synlig och klara upp flera brott.

Beatrice Ask ställer nu krav på bättre resultat från polisen. Hon har stor tilltro till förändringen som innebär en gemsam polismyndighet för hela landet. Redan nu har Brå, Brottsförebyggande rådet, fått regeringens uppgift att följa upp och utvärdera hur resurserna har använts och vad som har gett resultat och inte. Särskilt bekymrad säger sig justitieministern vara över bostadsinbrott och annan vardagsbrottlighet med lågt straffvärde. Det är ett tema som Asks partikamrater i riksdagen, Ulf Berg och Carl-Oskar Bohlin, båda riksdagsledamöter från Dalarna, tagit upp på lokal nivå.

På tidningens debattsida har de båda riksdagsmännen reagerat över hur bensinstationsägare i södra Dalarna förgäves försökt få polisen att utreda upprepade bensinstölder, trots ett omfattande bevismaterial. Berg och Bohlin anser att polisens resonemang om förundersökningsbegränsning är uppseendeväckande och att polisens tolkning inte är förenlig med lagstiftningen. Polisen har svarat med att de båda politikerna borde vara förtrogna med direktiven till polisen från riksåklagaren och justitieombudsmannen, men har förståelse över allmänhetens frustration över att förundersökningar begränsas till grövre brott.

Det är bra att Dalarnas riksdagsledamöter lyfter frågan om vardagsbrottligheten. Allmänhetens förtroende för de rättsvårdande myndigheterna avgörs med utgångspunkt från polisens bemötande, inte av myndighetens bedömning av brottets straffvärde.