Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresgäster avvisar hyresbud

2,96 procent i hyreshöjning från årsskiftet?
Nej tack, säger många hyresgäster hos Ludvikahem.

Det är i alla fall de stämningar som Hyresgästföreningens ordförande Roger Borg har tolkat in när Ludvikahems hyresbud diskuterats bland Ludvikahems "kunder"

– Medlemmarna tycker att 2,96 procent är alldeles för mycket. Man har ingen förståelse för Ludvikahems krav, konstaterar Borg.

På tisdag den 6 november kommer Hyresgästföreningen att lägga fram ett motbud för Ludvikahem. Roger Borg hoppas på en snabb överenskommelse.

Kräver Hyresgästföreningens medlemmar frysta eller till och med sänkta hyror?

– Nej, man inser att frysta hyror är en utopi. Dessutom vet vi sedan tidigare att när hyrorna varit frysta ett år så har de höjts rejält året därpå.

– Det är nog bättre att ha en jämn låg nivå på hyreshöjningarna år efter år än att man ena året har noll kronor i hyreshöjning och nästa år kanske tre, fyra procent. resonerar Roger Borg.

Om Ludvikahem skulle få igenom sitt krav skulle en lägenhet med månadshyran 4 000 kronor öka med 118 kronor. En månadshyra på 5 000 skulle öka med 148 kronor och en månadshyra på 6 000 skulle gå upp med 177 kronor.

Ludvikahem brukar dock få vika sig. Inför 2011 krävde Ludvikahem 3,21 procent och slutresultatet blev 2,51 procent. Inför 2012 var utgångsbudet 3,08 procent som efter förhandlingarna blev 2,47 procent.

Hyresgästföreningen i Ludvika har 1 280 medlemmar varav de flesta är hyresgäster hos Ludvikahem.