Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresgästbasen reagerade på hyrorna i seniorboendet

– Hur ska vi pensionärer ha råd att bo i det nya seniorboendet med hyror på 7 000 i månaden?
Barbro Engman, förbundsbas för Hyresgästföreningen, håller med.

– 7 000 ska man inte behöva betala.

Engman besökte på torsdagskvällen den lokala Hyresgästföreningens höstmöte.

DT passade på att vidarebefordra en fråga/påstående som framfördes i samma lokal, ABF-huset, i måndags. Frågan ställdes av en äldre man som deltog i mötet där allmänheten fick chansen att prata med kommunalrådet Maria Strömkvist (S).

Barbro Engman konstaterade nu att på många ställen går det fortfarande att få avsättning för nya lägenheter med hyror på kanske 10 000– 15 000 i månaden. Men det finns en gräns och den är i många fall redan passerad för exempelvis äldre och ensamstående med barn.

Hyrorna för nybyggda bostäder måste ned på en rimligare nivå, anser Hyresgästföreningen – och kanske är en förändring på gång.

– Tillsammans med de privata fastighetsägarna och Sabo (de kommunala bolagens intresseorganisation) har vi för finansminister Anders Borg lagt fram ett förslag till skattereform. Och Borg har sagt att de ska se över skatterna.

Barbro Engman berättade att förslaget går ut på att fastighetsskatten avskaffas, att momsreglerna ändras och att det införs skattefria underhållsfonder,

– I väntan på detta vill vi att man inför investeringsbidrag som är kopplade till hyrorna.

Barbro Engman uppgav att det för närvarande råder bostadsbrist i ungefär hälften av landets kommuner. Även Ludvika står på gränsen till bostadsbrist och lär hamna i den gruppen av kommuner om planerna på gruvdrift med mera blir verklighet.

– Det är säkert så att på många ställen ångar man i dag djupt att man tidigare rev lägenheter. Jag förstår också att på orter där man tidigare haft för mycket bostäder är rädda för att börja bygga nytt.

Efter sitt anförande inför cirka 50 personer fick Barbro Engman en konkret fråga från en kvinna:

Vad är det som gäller om det är för kallt i lägenheten?

– Det får inte vara för kallt i lägenheterna. Om hyresvärden inte gör något åt det ska man ha nedsatt hyra, blev svaret från Barbro Engman.

Förhandlingsledaren Marcus Kjellin instämde:

– 16 grader är för kallt.