Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresförhandling bortglömd

När Älvdalens kommun aviserade en hyreshöjning för de boende på Solängsgården i Idre, så hade kommunen glömt bort att förhandla om hyran med hyresgästföreningen.
– Älvdalens kommun är skyldiga att förhandla om hyresförändringar med oss och det har man inte gjort, säger Marcus Kjellin på hyresgästföreningen.

– Jag har ärendet på mitt bord och vi kommer att utreda vad som gått fel. Vi ska nu kontakta kommunen, förklarar Marcus Kjellin.

– Det finns regler i hyresrättslagen som styr hur det hela ska gå till och Älvdalens kommun ska förhandla hyresförändringar med hyresgästföreningen. Det finns ett kollektivt förhandlingssystem, fortsätter Marcus.

Tidningen skrev i förra veckan om ett brev från kommunen med ett krav på att det skulle returneras påskrovet om ett godkännande av en kraftig hyreshöjning. Om de ej skrev under skulle ärendet hamna i hyresnämnden. Kommunens brev innehöll heller inte den sakliga information som krävs för att begäran om hyreshöjningen skulle vara gilltig.

– Nu handlar det om att dels titta på den nivå som kommunen anser är rimlig och se om den verkligen är det. Sedan gäller det att i en förhandling finna en överenskommelse om hur hyrorna ska höjas för att nå rätt nivå, om det nu är som kommunen uppfattar det, säger Marcus Kjellin.

De äldre som av oro redan skrivit på och returnerat breven kommer att ingå i den förhandling som nu ska ske.

– Ingen riskerar att vräkas bara för att de inte skrivit på. Det finns regelverk som styr det här och närmast väntar nu en förhandling innan några hyror kan höjas. I det här fallet har kommunen frångått de regler som finns, konstaterar Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen.