Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyran sänktes 2011 - nu krävs återbetalning

Förra sommaren kom Hyresgästföreningen överens med Tunabyggen om nya hyror på tre särskilda boenden.
Nu - efter drygt ett år - har en debatt dragit i gång.
– Det är moraliskt rätt att betala tillbaka pengarna, anser Leif Lindström (V).

För drygt ett år sedan avslöjade tidningen att hyresgästerna i demensboendet Hagagården betalat för hög hyra. Det blev en sänkning på runt tusenlappen i månaden i de 17 lägenheterna - men ingen retroaktiv återbetalning.

Marcus Kjellin, Hyresgästföreningen, konstaterade då att detta inte är möjligt att kräva, lika lite som en hyresvärd i efterhand kan kräva en hyreshöjning retroaktivt. Inget hade dock hindrat att pengar på frivillig väg återbetalats till hyresgästerna.

Frågan diskuterades, men bedömningen var att det inte var skäligt att göra någon återbetalning. Nu - drygt ett år senare har en debatt uppstått. Vid omsorgsnämndens senaste sammanträde informerades nämnden.

– Hyresgästföreningen har sagt att de vill titta på det här om det går att göra någonting. Då får den processen ha sin gång och sedan får vi ta ställning, säger nämndens ordförande Barbro Hietala Nordlund (S).

Och fortsätter:

– Det handlar självklart inte om att lura dementa. Det gamla avtalet byggde på kriterier som gällde 2007. När kriterierna förändrats sänktes hyran. Det tycker jag är juste.

Vänsterpartisten Leif Lindström konstaterar att han inte uppmärksammade hyresfrågan då den var aktuell förra sommaren, men att han nu inte kunnat undgå detta då det varit åtskilliga inslag i radio, tv och tidningar. Därför ställer han en interpellation i kommunfullmäktige till omsorgsnämndens ordförande.

– Det finns ingen preskriptionstid på sådant här. Jag tycker att jag har en skyldighet att ta upp frågan. Det är moraliskt rätt att betala tillbaka pengar. Men har man betala för lite är det inte moraliskt rätt att kräva mer, säger Leif Lindström.