Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyllat företag går i konkurs

Från årets stjärnskott inom företagarhimlen till konkurs, och det på endast nio månader.
Göran Spaxes miljöteknikföretag rosade marknaden men kapitalet sinade. Trots allt räknar Spaxes med att snart vara tillbaka igen.

– Det är inte över. Vi lever ju, säger han. Jag är inte den förste det går åt helvete för.

Det var i januari Göran Spaxes med flera i Spaxes Miljöteknik i Leksand firades med pompa och ståt vid företagarfesten Dala Business Award. En sms-omröstning visade att Spaxes knep hela 65 procent av rösterna till utmärkelsen "Årets stjärnskott". Göran Spaxes lovade på stående fot 80 miljoner i årsomsättning inom tre år. En oförglömlig kväll som sedan följdes av betydligt mörkare tider.

Göran Spaxes berättar att han redan månaden efter märkte att det började sina i kassan. Jobb fanns det gott om. Värre var det med rörelsekapital.

– Bara att jaga pengar. Det fanns inga pengar till nya projekt.

I torsdags försattes bolaget i konkurs på egen begäran. Spaxes erkänner att de senaste månaderna varit oerhört tunga. Han är förbannad, besviken och ledsen på samma gång.

– Det finns inga pengar i dagens samhälle för småföretagare.

Hjulen rullade för fort för Göran Spaxes företag med inriktning biologiska avloppsreningssystem.

– Vi växte för fort och hade alldeles för lite rörelsekapital.

Så gick det som det gick.

– Det har varit jobbigt. Det är klart som fan. Det här är inget planerat. När jag börjar få idéer igen blir jag frisk. Räddas det som räddas kan. Sen ska vi ta oss upp på banan igen.

Utan tillgångar finns heller inget över till fordringsägarna, medger Göran Spaxes, och tillägger att befintliga kunder kommer att få bibehållen service och underhåll. Han känner för kunder och leverantörer som funnits med. Kunderna får inte bli skiträdda.

– Det är dom vi tycker synd om.

Pengajakten fortsätter. Intressenter finns, men var finns miljonerna, undrar Göran Spaxes.

– Vi har intentionerna att köra vidare. Kanske vi en dag får möjlighet att köpa tillbaka företaget, säger han, och jämför sig med glassbubben på fjäderben. Alla sparkar på honom men han reser sig hela tiden.

– Du får snart komma igen och skriva en ny artikel när det blir omstart, avslutar Göran Spaxes.