Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyllade Trevligt Folk-Patrik Andersson på sjukhus efter olycka - familjens hälsning på Facebook: Tack för all värme

Patrik Andersson, 50, initiativtagare till det somaliska bandylandslaget och känd från filmen Trevlig Folk, vårdas på sjukhus efter en trafikolycka – som en följd av akuta hjärtproblem.
I ett Facebook-inlägg tackar hans familj för allt stöd och värme den mött.

Det var strax före jul som Patrik Andersson fick akuta hjärtproblem under bilkörning, varför olyckan inträffade.

Familjen berättar nu i ett Facebook-inlägg om olyckan och Anderssons status.

"Patrik vårdas fortfarande på sjukhus och vi i familjen kraftsamlar för att på bästa sätt stötta honom och varandra i den här svåra tiden", skriver familjen, som berättar att man väljer att berätta om olyckan för att tysta "felaktiga spekulationer om hans hälsotillstånd".

Patrik Andersson familj framhåller i FB-inlägget:

"Vi i familjen vill med det här inlägget skicka ett stort och varmt tack för all omtanke och det fina stöd vi fått från vänner, bekanta och alla andra runt om oss sedan vår Patrik, under bilkörning, drabbades av akuta hjärtbesvär (...)".

Patrik Andersson vann mångas hjärtan när hans projekt om det somaliska bandylandslaget i Borlänge skildrades i filmen Trevligt Folk.

– I samhället finns det goda människor, men att få ut så mycket som Patrik har fått är något extra, säger Mursal Isa, ordförande för Somalia bandy.

Klubben och dess spelare har känt till olyckan en tid och tycker det är både tråkigt och ledsamt enligt Mursal Isa.

– Hela laget och styrelsen hälsar Patrik och hans familj att han får krya på sig ganska snabbt.

Trevligt Folk fyllde biosalongerna landet runt, och visades i riksdagen. Och projektet för integration, med rötterna i Borlänge och Dalarna, har oförtrutet gått vidare.

Bandy som ett medel för integration? Många höjde på ögonbrynen när entreprenören Patrik Andersson presenterade planerna på att bilda ett somaliskt landslag i bandy – med deltagande i VM i Ryssland som den stora målsättningen.

Två VM och en prisad dokumentärfilm senare, är projektet känt långt utanför Sveriges gränser.

Målet var att göra ett mål under bandy-VM i Irkutsk, Sibiren, januari 2014.

Det blev tre. Och de var historiska, de första målen någonsin för ett somaliskt landslag i bandy.

– Vi är hur nöjda som helst, ingen hade väl trott att vi skulle göra tre mål i VM, sa projektledaren Patrik Andersson till DT efter insatsen.

Nyhetsteam från England, Frankrike, Holland, Finland och Norge har följt lagets resa ända från Tunets IP hemma i Borlänge sedan starten.

Somalia bandy berättar själv på sin hemsida, att historien om laget har sin upprinnelse från två håll. Hans Grandin, då ordförande i Borlänge Bandy, gick och grunnade på ett integrationsprojekt där ett somaliskt pojklandslag med förankring i Borlänge skulle vara pricken över i.

Patrik Andersson fick höra talas om detta men kom på att för att skapa riktigt tryck borde idén utvecklas till att skicka ett somaliskt bandylandslag till Bandy-VM i Irkutsk.

Genom ett initiativ av Jan-Olof Lundberg, integrationsansvarig på Borlänge kommun, träffades Patrik och Hans Grandin i december 2012. Över en kopp kaffe på klassiska Almas café i Borlänge diskuterade de båda och innan påtåren var urdrucken fanns Somalia Bandy.

Resten är historia.

Genom filmen Trevligt Folk, som gjorde stor publiksuccé på svenska biografer under fjolåret, och som följer gängets arbete från idé till VM-spel i ett smällkallt Sibirien, hoppades filmmakarna, TV-duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och regissör Karin af klintberg, kunna bidra till nya mötesplatser för svenskar och invandrare.

Precis som drömmarna om det somaliska bandylandslaget, innan de blev verklighet.

Tisdagen den 27 januari 2014 var det stor galapremiär av filmen, hemma i Borlänge.

Och de somaliska bandyspelarna hyllades för sina prestationer i VM, av hundratals Borlängebor som samlats på Sveatorget, mitt i stan.

I juni i år fick Somalia bandy ta emot 2015 års 5i12-pris.

– Det mest spännande och mest framgångsrika jag sett, kommenterade Jasenko Omanovic, ordförande i 5i12-rörelsen utnämningen.

5i12-rörelsen som delar ut priset, startade i Härnösand 1988 för att motverka rasism och främlingsfientlighet.

Somalia Bandy från Borlänge är numera både riks- och världskända. Media från hela världen har besökt Borlänge för att skildra de Somaliska killarnas vedermödor sedan 2013.

– Under mina år i 5i12-rörelsen har jag kommit i kontakt med många integrationsprojekt runt om i landet men det här är nog det mest spännande och mest framgångsrika jag sett. Det ger helt nya perspektiv på hur man praktiskt och konkret kan arbeta med integration, säger Jasenko Omanovic, ordförande i 5i12-rörelsen.

Och arbetet för integration har oförtrutet gått vidare;

Så sent som den 16 december kunde Patrik Anderssons i en intervju med DT berätta om sina senaste planer för integration – nu i grannlandet Norge:

– Somalia Bandy blev så bra att jag vill göra något liknande i Norge. Det finns ett stort intresse runt Trevligt folk-filmen och projektet där.

Den här gången skulle det inte handla om bandy. Valet stod mellan backhoppning, längdskidor och hastighetsåkning på skridskor.

Fem norska kommuner ska vara aktuella för den nya satsningen.

Planerna var att redan i mitten av januari kunna trycka på startknappen, och framgångarna med Somalia Bandy har gjort att det funnits ett stort intresse bland sponsorer.

– Två världstäckande företag är intresserade. Det känns riktigt kul, berättade Patrik Andersson för DT för bara några veckor sedan.

Med på tåget ska även Filip Hammars och Fredrik Wikingssons bolag Mexiko Media, vara.

Men framgångssagan med det somaliska bandylaget är aktuell igen.

Den 14 januari är det nämligen premiär för "Trevligt folk deluxe" på kanal 5. En dokumentärserie i fem delar som visar upp allt material som gjordes under resan med långfilmen Trevlig Folk, men inte fick plats i spelfilmen.

– Vi är vansinnigt stolta över Trevligt Folk. Vi har mer att berätta om det här fantastiska gänget, och inte minst om människorna omkring dem som engagerade sig och såg till att den till synes omöjliga drömmen om VM blev verklighet, sa Fredrik Wikingsson i ett pressmeddelande i samband med att man berättade om den kommande dokumentärserien.

Kanal 5 meddelar att de efter samtal med familjen har tagit beslut att sända serien Trevligt Folk som planerat med start den 14 januari.

– Vi är så många som är stolta över Patriks fantastiska initiativ, som inte bara startar ett landslag utan konkret innebär integration och tolerans. Det är också ett initiativ som tagits emot otroligt fint. Det har fått stor respekt och erkännande både nationellt och internationellt. Och det i en tid som det behövs allra mest, säger Dan Panas, presschef för Kanal 5.

DT har varit i kontakt med Patrik Anderssons familj som avstår ytterligare kommentarer.