Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hyfsat" ekonomiskt läge i kommunen

Älvdalingarna har vant sig vid att kommunens ekonomi är dålig och att budgetar överskridits under många år. Nu rapporterar ekonomichefen att läget är "hyfsat" i delårsbokslutet.

– Vi har ett hyfsat läge om vi kan fortsätta hålla nere kostnaderna. Att vi bara har använt 7 av de planerade 27 miljonerna i investeringsbudgeten har varit en bidragande orsak till att likviditeten förbättrats och delårsbokslutet i år ser bättre ut än de två senaste åren.

Det sa ekonomichefen Göran Johansson på måndagskvällen då han redogjorde för delårsbokslutet per den sista juli inför fullmäktige som hade sitt första höstsammanträde.

Det "hyfsade läget" innebär ett minus i nämnderna verksamhet, mot budget, med "bara" 8,9 miljoner. 2011 var samma siffror underskott -11 miljoner och 2010 +1,4 Kommunens årsbokslut stannade däremot på -21,9 2011 och -16 miljoner 2010.

Tillsammans med återbetalning av premier för avtalsförsäkringar och utökade skatteintäkter så kommer budgeten för 2012 att gå ihop, berättade Göran Johansson.

Men han betonade också att kommunen fortfarande ligger för högt i kostnader för både grundskola, barnomsorg, gymnasium, samt individ- och familjeomsorg.

– Där finns goda möjligheter att minska kostnaderna ytterligare utan att verksamheten försämras, det vill säga att anpassa verksamheterna till antalet barn, elever, vårdtagare med mera, berättade Göran Johansson.

Socialdemokraterna kritiserade majoriteten, främst för de höga kostnaderna för en inhyrd skolchef genom bemanningsföretag samt att före detta skolchefen får full lön plus sociala kostnader under ett helt år.

– Det kostar kommunen mellan 170 000 och 180 000 per månad. Det är inte god hushållning sa Stig Olsson.

Men när det till slut blev omröstning röstade ett enigt fullmäktige för att godkänna delårsbokslutet.

Kommunfullmäktige tog också beslut om kommunalisering av hemsjukvården, liksom alla andra kommuner i Dalarna, om finansieringen av det nybyggda reningsverket i Idre, en reviderad investeringsplan och avsägelser och fyllnadsval till olika kommunala uppdrag.