Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyckleriet från Peace & Love

Det har varit en vecka präglad av panikåtgärder där eftertanke och sans har varit en bristvara, hos såväl Mittmedia som Peace & Love.

Turerna kring Peace & Love och Kartellen har varit riksnyhet på landets kultursidor, sedan Mittmedia klev av som sponsor efter kritik mot att Kartellen skulle spela. Peace & Love avbokade bandet, vilket fick flera andra artister att hoppa av i protest.

På lördagskvällen skickade Peace & Love Foundation ut ett pressmeddelande där de skrev att de för ett ögonblick "tappade sitt hjärta" när de insåg att sponsoravtalet med Mittmedia brutits. Penningen hade talat och de hade låtit sponsorer diktera villkoren. De lägger alltså allt ansvar på Mittmedia. "Resultatet av deras agerande var precis så effektfullt som de planerade", skriver Peace & Love med en stor konspirationsteori för ögonen. Jag har mycket svårt att se att Mittmedia har haft någon plan att sänka Peace & Love. Faktum är att det faller på sin egen orimlighet. Effekten torde snarare ha varit helt oväntad och oplanerad, även från Mittmedias sida.

Hyckleriet hos Peace & Love skiner igenom. Sponsoravtalet med Mittmedia, som äger både Dalarnas tidningar och Dalademokraten, har varit minst sagt blygsamt och har handlat om gratis annonsplats samt möjlighet för Mittmedias publikationer att synas på festivalområdet. Det var dessutom bara ett par annonser kvar att publicera. Småsmulor, med andra ord, trots att Peace & Love skriver att "Dalarnas Tidningar" (de missförstår konsekvent uppdelningen mellan ägarföretaget Mittmedia och Dalarnas tidningar) är eventets största sponsor. De kallar sitt agerande för en "ekonomisk risk", men det är alltså en synnerligen blygsam sådan.

De stora orden döljer med andra ord det faktum att det var artistbojkotten som var orsaken till att Kartellen åter bjöds in att spela på Peace & Love. Inget annat. Utan dessa artister skulle Peace & Love falla ihop som ett korthus.

Det paradoxala är att hela den här cirkusen kan vara räddningen för Peace & Love – förutsatt att artisterna verkligen vill spela igen. De har haft problem att nå ut med att de är på banan igen, åtminstone nationellt. Ingen kan nu ha missat att eventet existerar. Enligt flera av varandra oberoende uppgifter hade endast 150 biljetter sålts i förköp tidigare i veckan. Nu har de fått långt mer uppmärksamhet än det fåtal annonser som återstod att få publicerat i dalapressen.