Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HVDC-upphandlingar för cirka 30 miljarder på gång

Fem upphandlingar på runt 6,5 miljarder kronor vardera med högspänd likström, HVDC, är på gång i tyska Nordsjön.

ABB vann 2010 upphandlingen av det tyska vindkraftsprojektet till havs, Dolwin1 på 800 megawatt och en ordersumma på 700 miljoner dollar. Det ska vara i drift under 2013. 2011 satte ABB ny standard med en order värd en miljard dollar på en 900 megawattslänk, Dolwin2 som ABB ska sätta i drift 2015.

När ABB satte ny standard på 900 megawatt så handlade det om ABB:s hittills största order inom vindkraft till havs.

Just nu utvärderas anbuden i upphandlingen av det lika stora projektet Dolwin3 som ligger närmast för avgörande.

Alstom i Stafford i England och Paris i Frankrike är inför avgörandet i Dolwin3 segervissa och hänvisar till att Siemens-Prysmian konsortiet försenats kraftigt i sina projekt till havs och att man tror att ABB har problem i sina som gör att TenneT vill testa ytterligare en tillverkare. Men ABB har 20-talet projekt bakom sig med HVDC Lighttekniken som talar till ABB:s fördel.

Dolwin3 är planlagt att starta 15 november i år och vara i drift 2015.

I december tas anbuden in i projektet Dolwin4 av TenneT:s bolag DC Netz DolWin4 GmbH.

Det kommande Dolwin4 blir på 900 megawatt från en plattform till havs in till land och ska vara i drift vid utgången av 2017. Det handlas upp i två paket, strömriktarstationerna och kabeln var för sig

TenneT sa i april att de inom de närmsta tio åren ska investera 14 miljarder euro, 120 miljarder kronor i tyska och nederländska kraftöverföringsprojekt. TenneT:S DC Netsbolag har också upphandling på gång av vindkraftsklustren till havs Borwin3 - 900 MW, Borwin4 -900 MW och Sylwin2 på 900 MW.