Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HVDC-upphandlingar för cirka 30 miljarder på gång

Fem upphandlingar på runt 6,5 miljarder kronor vardera med högspänd likström, HVDC, är på gång i tyska Nordsjön.

Annons

ABB vann 2010 upphandlingen av det tyska vindkraftsprojektet till havs, Dolwin1 på 800 megawatt och en ordersumma på 700 miljoner dollar. Det ska vara i drift under 2013. 2011 satte ABB ny standard med en order värd en miljard dollar på en 900 megawattslänk, Dolwin2 som ABB ska sätta i drift 2015.

När ABB satte ny standard på 900 megawatt så handlade det om ABB:s hittills största order inom vindkraft till havs.

Just nu utvärderas anbuden i upphandlingen av det lika stora projektet Dolwin3 som ligger närmast för avgörande.

Alstom i Stafford i England och Paris i Frankrike är inför avgörandet i Dolwin3 segervissa och hänvisar till att Siemens-Prysmian konsortiet försenats kraftigt i sina projekt till havs och att man tror att ABB har problem i sina som gör att TenneT vill testa ytterligare en tillverkare. Men ABB har 20-talet projekt bakom sig med HVDC Lighttekniken som talar till ABB:s fördel.

Dolwin3 är planlagt att starta 15 november i år och vara i drift 2015.

I december tas anbuden in i projektet Dolwin4 av TenneT:s bolag DC Netz DolWin4 GmbH.

Det kommande Dolwin4 blir på 900 megawatt från en plattform till havs in till land och ska vara i drift vid utgången av 2017. Det handlas upp i två paket, strömriktarstationerna och kabeln var för sig

TenneT sa i april att de inom de närmsta tio åren ska investera 14 miljarder euro, 120 miljarder kronor i tyska och nederländska kraftöverföringsprojekt. TenneT:S DC Netsbolag har också upphandling på gång av vindkraftsklustren till havs Borwin3 - 900 MW, Borwin4 -900 MW och Sylwin2 på 900 MW.