Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hushållsost från Danmark och grädde från Österrike - men mjölken är svensk

Läs det finstilta och du hittar ICA-grädde från Österrike, Coopgrädde från Tyskland och Grådögrädde från Falköping.
Och svensk hushållsost som tillverkas i Danmark.
DT har gjort en djupdykning i mejeridiskarna i Borlänge. Det är svårt att se varifrån mejeriprodukterna kommer. Det står finstilt och kräver en nyckel.

Annons

På varje förpackning med mjölk, ost och grädde finns en kod. Varje mejeri har ett eget nummer. Dalamjölken från Gävle har nummer 1020, Grådö 1017 och Arlas Kallhällmejeri 1029.

Det är Jordbruksverket som har en lista med dessa nyckelkoder.

Tittar man i gräddhyllan så finns det flera anledningar att höja på ögonbrynen: ICA:s grädde 36 % innehåller stabiliseringsmedel och kommer från Österrike/Tyskland och var tillverkad i Österrike.

I Coops 36 % grädde kommer mjölken från Tyskland, men har förpackats hos franskägda Skånemejeriers mejeri i Österlen.

Och Grådös grädde kommer från Falköpings mejeri, vilket man ser om man läser det riktigt finstilta: SE 1071 EG.

– Skälet till att det inte är mjölk från våra bönder i grädden beror på att Falköpings mejeri kan leverera grädde i en förpackning som konsumenterna efterfrågar. Letar du lite i mejeridisken så kommer du att hitta lättfil med vårt varumärke från Falköping. Det beror på att det är en så liten artikel att vi valt att än inte ta upp tillverkningen i Grådö, berättar mejerichefen Staffan Eklöf på Grådö mejeri.

Och Grådös grädde lär fortsätta att komma från Falköping. En förpackningsmaskin som klarar av att leverera grädde i attraktiv förpackning ingår nämligen inte i årets storinvestering på 30 miljoner, den största i Grådö mejeris historia.

Den största mejeriimporten hittar vi dock i ostdisken.

Hårdostimporten till Sverige har på bara några år exploderat, och nu är över halva hårdosthyllan importerad.

Tre fjärdedelar av den importerade osten kom från Danmark, Nederländerna och Tyskland 2013.

Sveriges mest sålda ost, hushållsosten, tillverkar Arla i Danmark av dansk mjölk och säljer den också från samma mejerilinje som ICA, Coop och Garants hushållsost.

Hushållsost är liksom Falukorv EU-skyddade svenska produkter. Det är ju inget starkt skydd, Falukorv tillverkas ju också i Tyskland.

Hur det känns att saluföra, en ost som tidigare tillverkats i Falkenberg som traditionella svenska specialitet 1 000 kilometer bort – av dansk mjölk?

– Arla flyttade produktion av hushållsost i början av 2013. Drivkraften var att konsumenterna visade sig välja annan mild ost som ofta var billigare än hushållsosten och ofta med utländskt ursprung. Arla fick utifrån dessa konsumentinsikter om hushållsosten insikt om att pris var viktigare än ursprung, säger Claes Henriksson på Arlas informationsavdelning om Sveriges mest köpta hushållsost.

Han berättar att Arla gjorde produktionen mer kostnadseffektiv – därav flytt av produktionen till Norra Vium i Danmark.

– Vi kan nu konstatera att vi sålt fler ton hushållsost 2014 än vad vi gjorde 2012, det vill säga före flytten. Genom denna förändring kan vi ge våra ägare mjölkbönderna bättre betalt för sin mjölk samt att vi kan vara mer konkurrenskraftiga på pris och därigenom öka försålda volymer, säger Claes Henriksson.

DT kan också avliva myten om att mjölken och grädden hos Lidl kommer från Tyskland. Det var svensk Arlamljölk från mejerierna i Kallhäll, Jönköping och Linköping i hela utbudet av konventionell liksom ekoprodukter.

Däremot har importen av mjölk minskat de senaste åren.

Enligt Arla beror den svenska mjölkkrisen på tre faktorer: Det ryska importstoppet, att Kina köper betydligt mindre mjölkpulver, samt att Arlas mjölkproduktion ökade med 5 procent förra året.

Men statistiken och mejerihyllan på butikerna i Borlänge visar att det bara är lite finsk importmjölk, laktosfria Valios produkter på hyllan.