Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husfabrik öppnas i Särna

Nu byggs det trähus i norska Drevsjö och nu ska det även bli en husfabrik i Särna. Det är Jarle Mosshälls satsning på levande trähus utan isolerande plast.
– Går det som vi planerar ska fabriken i Särna vara igång inom ett år, säger Jarle.

Annons

Jarle Mosshäll är lite av "klurige gubben". Snickaren som tagit fram ett sätt att bygga miljövänliga hus med teknik som gör plats överflödigt och hus som slipper köldbryggor.

Satsningen har gått alldels för långsamt tycker Jarle, men samtidigt har det bara gått fem år sedan han inledde sitt senaste projekt.

I Drevsjö finns nu kapacitet att ta fram ett färdigt hus varannan dag när de nya maskinerna går för fullt och planerna var att bygga en fabrik i Idre.

– Ändrade statliga regler gjorde att det inte blir en ny fabrik i Idre och när sedan golvfabriken med byggnader såldes till en norsk ägare, så öppnades en möjlighet för mig att hyra in mig där, säger Jarle.

– Ambitionen är att inom kort skriva hyresavtal och sedan flytta in i fabriken i höst och utrusta den med maskiner. Om ett år bör sedan produktionen av trähus kunna starta i Särna, berättar Jarle.

För Särna innebär det en spännande framtid och åter kan det komma att finnas en träindustri i Särna.

– Det blir några nyanställningar. Vi behöver tre-fyra anställda, plus platschef och säljare, så det blir ett antal personer.

– När båda fabrikerna går för fullt så ska det finnas kapacitet för att tillsammans producera ett hus om dagen.

I Särna handlar det om lite enklare väggar, men det är något som Jarle tror ska få en stor efterfrågan.

– Att finnas både i Sverige och Norge har sina fördelar och intresset växer hela tiden, bland annat har ett stort byggbolag visat sitt intresse för vårt sätt att bygga moderna och miljövänligt.

En fördel med att finnas även i Sverige är att den gränsöverskridande byråkratin förenklas, men också distributionen.

– Faktum är att det är billigare att skicka ett hus från Drevsjö till Malmö, än det är till Flötningen, konstaterar Jarle.

– Det positiva är ändå att det var betydligt billigare med de långväga transporterna än vad jag trodde.

I norska Drevsjö finns sedan ett år en fabrik med produktion av hus, som nu kompletteras med en fabrik i Särna.

Det innebär att det åter kommer att byggas trähus i Särna, som ser ut att resa sig sedan Siljan valde att golva byn och golvtillverkningen och istället satsa försäkringspengarna, efter den ödesdigra branden 2009, i Mora.