Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husfabrik med 15 anställda har blivit ett lyft för Särna

En stor fabriksatsning har dragit i gång i Särna i tysthet. Redan jobbar tio personer, som snart blir femton, med hustillverkning. Men den stora satsningen kommer när Jarle Mosshälls miljövänliga hus börjar byggas i fabriken om ett halvår.

Annons

Runt Särna finns skogen och i Särna finns också träkunskap. I Särna har det också funnits två stora trähussatsningar under de senaste fyra decennierna. De två, Jöns Spånbergs timmerhus och Björnhus, finns idag inte längre kvar.

Det gör däremot den stora industribyggnad som en gång inrymde trähustillverkningen.På samma område fanns också Särna såg och hyvleri, som brann 1985. Dåvarande ägaren Wedde, ett dotterbolag till Domänverket, tog pengarna och flyttade dem till Blyberg.

Byggmäster och Tre Vision satsar i Särna med Niklas Schwedwin som drivande kraft. På bilen ses de anställda med från vänster: Jan Anton Ask, Daniel Wahlberg, Niclas Schedwin, Ronny Zakrisson, Christoffer Johansson, Anton Mörk, Johan Zakrisson, Benny Eriksson, Peter Olsson, Jonatan Rönning och Erik Kristiansson.

Istället tog Siljan Wood över och startade golvtillverkning och i Särna gjordes de bästa av golven, men en ny brand, 2011, satte punkt för golvtillverkningen i Särna. Siljan valde att satsa försäkringspengarna i Mora och för två år sedan sattes det punkt för träarbetet i Särna.

Så kunde det ha blivit. Men istället så sammanföll flera bitar i det pussel som nu blivit en ny husfabrik i befintliga lokaler.

I Drevdagen hade Jarle Mosshäll klurat ut ett helt nytt, eller egentligen gammalt, sätt att bygga friska hus som inte behöver plast i väggarna. Träull och virke som andas är lösningen i företaget 3-Vision.

Samtidigt tog Byggmäster i Älvdalen hem en stor order på hus för Uppsala- och Stockholmsområdet.

I Särna stod en tom trähusfabrik men också ett helt område färdigt och bara väntade på verksamhet.

Jarle hade då redan startat tillverkning av huselement i en mindre fabrik i norska Drevsjö och hade ögonen på den tomma golvfabriken. Planerna på att bygga en ny fabrik i Idre lades på is.

I Älvdalen spikades det huselement hos Byggmäster och när VD Niclas Schedwin, med rötterna i Särna, kopplades ihop med Jarle Mosshäll så gick det fort.

Byggmäster och Tre Vision satsar i Särna med Niklas Schwedwin som drivande kraft.

– Jarles tankar var att bygga hus efter kunders önskemål, men Byggmäster ser istället ett behov för en betydligt större produktion, säger Niclas.

Det som nu sker i Särna är att för knappt två månader tillbaka gjordes det i ordning i fabrikslokalen. Sedan dess har fem hus levererats och det sjätte färdigställdes just nu.

– Vi bygger nu 26 hus till en beställare utanför Uppsala och när det är klart väntar tio lite mer påkostade hus till en annan beställare, säger Niclas.

Efter jul står sedan 20 av Jarles miljöhus på tur att levereras.

– När beställarna av de här husen fick kunskap om Jarles huslösning så önskade de att få ändra ordern och få sådana hus istället. Men vi kan i bästa fall ha den produktionen klar till nyår, säger Niclas.

Fabriken i Särna har idag två så kallade spikbord för att bygga traditionella huselement. De borden blir kvar, men parallellt kommer två linjer för tillverkning av de nya miljövänliga husen.

– Det här är helt rätt sätt att bygga och vi ska i dagarna inleda arbetet med att få de husen miljöcertifierade, säger Niclas.

Från en tom fabrik till ett fabriksområde som nu sjuder av liv. Redan idag är det nästan lika många anställda som när golvtillverkningen gick för fullt.

Benny Eriksson och Peter Olsson har fått jobb för tredje gången i samma fabrik i Särna. De två var med redan på sågens tid och är nu fulla av tillförsikt inför framtiden.

– Helt fantastiskt att det här har kommit igång, det behövs för bygden, säger Benny Eriksson och Peter Olsson, som var med redan på sågens tid i Särna.

– Nu får våra ungdomar chansen till jobb på hemmaplan, säger Peter och gör klar en vägg tillsammans med Erik Kristiansson från Idre.

– Jag gick ut byggprogrammet i Mora för en vecka sedan och fick direkt jobb här. Jätteskönt att få ett jobb så snabbt, säger Erik.

När tidningen besöker fabriken är det tio man som jobbar, men redan till midsommar kommer ytterligare tre och under sommaren ska än fler komma till.

– Det är kul att vi kan ge jobb till dem som bor här i Särna och Idre, men vi har också en familj som flyttar hit och ytterligare som är på väg att flytta hit till Särna, säger Niclas.

Men Särna, ligger det inte lite avsidigt?

– Nej tvärtom, inom en radie på 40 mil når vi hela Mälardalen, Oslo upp till Trondheim och Östersund, Sundsvall ner till Gävle. Faktum är att vi ligger riktigt centralt till här i Särna.

I Drevdagen sitter Jarle Mosshäll och tror på framtiden.

– I Särna kommer det inte att dröja innan vi får börja med tvåskift. Det är bara synd att Länsstyrelsens tempo är väldigt långsamt. Vi hoppas få hjälp med vissa bidrag för att klara av att slutföra hela den planerade investeringen, säger Jarle Mosshäll.