Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur tar jag DNA-prov?

Fråga: Nyfiken på vart man vänder sig för att ta ett DNA-prov på salivet från en person? Hur gör jag? Fick saliv på mig, från en kille som hotade mig till döds, för att han gick in i min arm/axel. Hur länge finns saliv-DNA kvar på min hud samt på min jacka?

MVH Robin

Svar:
Det är svårt att uttala sig generellt om hur länge det är möjligt att säkra DNA. Det beror helt på omständigheterna i det enskilda fallet.

I gynnsamma fall kan det vara möjligt att säkra DNA efter flera år och en avgörande faktor är hur saken förvarats där spåret finns, och vad den i övrigt utsatts för när det t.ex. gäller väder och vind, slitage o dyl.

Vad jag vet kan man köpa DNA-test både hos Sveriges kriminaltekniska laboratorium, SKL, och Uppsala universitet. Det du borde göra, om du inte redan gjort det, är ju att göra en polisanmälan om olaga hot, och lämna in jackan hos oss för eventuell spårsäkring.

Stefan Dangardt