Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur tänker Trafikverket?

Vår uppfattning är att järnvägen har en given plats i en hållbar utveckling. Järnvägen och dess möjligheter bör utvecklas, inte avvecklas. Om man enbart ser till Västerdalsstråket kan befintlig godstrafik från Rågsveden på Västerdalsbanan avlasta E16 med cirka 53 000 lastbilstransporter på ett år. Om åtminstone 50 procent av transporterna från Fiskarhedens sågverk flyttas på tåg skulle det innebära en minskning med cirka 10 000 lastbilar om året. Det kan inte vara samhällsekonomiskt hållbart långsiktigt, att låta lastbilarna köra sönder vägarna när det finns en möjlighet att köra på järnvägen.

En upprustning av inlandsbanan mellan Vansbro och Kristinehamn skulle ge möjligheter till att transportera gods till västkusthamnarna. Utöver att bli alternativ till andra stambanor skulle det också resultera i sänkta utsläpp för transporterna. Det är därför viktigt att se över dessa möjligheter.

Västerdalsbanan kan också i en framtid vara en viktig del i samhällsutvecklingen längs hela Västerdalsstråket. Den kan göra att arbetspendling underlättas och möjligheterna till att studera vid högskolan ökar och samtidigt ge människor vilja och möjlighet att bo och verka i Västerdalarna även i framtiden.

Förslaget från trafikverket att avveckla banan mellan Rågsveden och Malungsfors anser vi vara helt fel i tiden. I stället bör Västerdalsbanan behållas, underhållas och utvecklas, och inte bara för godstrafik. Vår uppfattning är att även persontrafiken skall återupptas, därför måste hela sträckan ha en standard som möjliggör persontrafik.

Om man ser långsiktigt bör järnvägen byggas ut till Sälen för miljön, för näringslivsutveckling och för att minska olyckorna efter våra vägar.

Hans Unander

Kandidat till riksdagen (S)

Kurt Podgorski

Kommunstyrelsens ordförande Malung-Sälen (S)

Lillian Olsson

Ordförande Malung- Sälens Socialdemokrater

Nils-Erik Edlund

Ordförande Vansbro Arbetarekommun (S)

Irene Homman

Ordförande Gagnef Arbetarekommun (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel