Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur talar vi, ejengklien? Bok som kräver ljudning

Jag ler över boktiteln, har en bror och en kollega som säger ejengklien. Det beror tydligen på att bokstavsföljden tl är lätt att förväxla med kl.

Annons

Om detta och mycket annat kan man läsa i Olle Engstrands utmärkta bok om svenskarnas sätt att tala.

Han är professor i fonetik, men har hängt på den trivsamma trenden att blanda sin akademiska kunskap med underhållande historier som gör ämnet tillgängligt för oss vanliga dödliga, exempelvis berättar han om när det skorrande r-et spred sig norröver. Var det ett kungligt franskt talfel, eller?

Boken bör läsas på ett ställe där du kan tala högt för dig själv, testa hur du håller läpparna när du uttalar de olika vokalerna, pröva hur du egentligen låter... ,Säger du Kalle Janka om Disneyfiguren, eller mbok i stället för "en bok", eller pnittnatalt, i ställer för "på nittonhundratalet"?

Visst ser det slappt och slarvigt ut i skrift, men funkar utmärkt som signaler människor emellan. Ingen av oss talar ju som hon skriver, och talspråket kom först.

Dalmålen finns förstås med på ett hörn, de som levde vidare när bönderna vägrade skifta och byklungorna blev kvar.

Teorierna finns ju om ett mystiskt släktskap mellan engelskan och målen norr om Siljan, men dem avfärdar Engstrand som en myt. Orsamålets öder sajdo och engelskans other side handlar bara om likartade ljudutvecklingar som inträffat oberoende av varandra.

Boken ger svar på många frågor, vi får veta vilka ljud som utmärker svenskan i jämförelse med andra språk, vad som skapar satsmelodin och får även en genomgång av de vanligaste felen som svenskar gör när vi ska tala engelska… Och så ligger jag där i soffan och ljudar igen.