Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska man tolka tystnaden?

Öppet brev till Ingemar Kyhlberg regionutvecklare Sälen Airport Center.

Jag hade i ett öppet brev till vår landshövding i Dalarna en frågeställning om hållbar utveckling vad gäller vår fjällvärld men i stort sett duckade hon för frågeställningarna trots att hon i en tidningsartikel för några veckor sedan hade detta på agendan. Hållbar utveckling av vår fjällvärld!

Landshövding Maria Norrfalk hänvisade i sitt svar till Region Dalarna i denna fråga om etablering av flygplats och köpcentrum i Sälenfjällen, så därför vände jag mig till ledamöterna i region Dalarna med denna frågeställning?

Men från region Dalarnas politiska ledamöter verkar det vara alldeles tyst i denna fråga? Hur ska man tolka denna tystnad?

Nu vänder jag mig vidare till dig som projektutvecklare i denna fråga. Vad tänker du som driver detta projekt, att planera för att anlägga en flygplats i Sälenregionen för att kunna ta emot charterflyg? Är det detta du tycker, är det hållbara samhället/fjällturism? Belastar inte denna planerade flygplats fjällmiljön? Är det inte i fjällvärlden vi ska söka stillheten, vilan, tystnaden och hämta inre energi fysiskt och psykiskt, Ska vi då uppleva detta störande charterflyg som jag ser det inte är förenligt med hållbar fjällturism. Vad händer även med den fysiska närmiljön till denna flygplats och planerade köpcentrum.

Det är väl allmänt känt vad varje flygstol belastar miljön/klimatet! Eller glömmer du som projektledare detta då du i din iver vill anlägga dessa storvulna planer? 

Vi har redan en flygplats som kan ta emot charter, nämligen Mora! En dryg timmes bussresa till Sälenfjällen!

De här frågorna har politiker fått tillsänt sig tidigare, men det har varit alldeles tyst frånsett miljöpartiet som ser den uppenbara faran med flygplatsen.

Må denna flygplats aldrig bli verklighet, tänk om, tänk rätt, och satsa våra gemensamma skattemedel på upprustning av Västerdalarnas infrastruktur, vägen och järnvägen. 

Vidare finns planer på ett stort köpcentrum i anslutning till den planerade flygplatsen.

Konsumera mera! Är det också hållbart tycker du? Dessutom kommer handeln nere i själva Sälenbyn utarmas av köpcentrum uppe vid den tänkta flygplasten.

Det här med att generera nya jobb, så bör det väl vara så att dessa ska skapas, där en av de viktiga parametrarna ska vara framtidsinriktat med hållbarhet och miljöhänsyn. Jag tycker inte de här flygplatsplanerna och köpcentrum är det!

Vi kan inte längre blunda för vår påverkan på miljö och klimat.

Denna plan på flygplats är varken klimatsmart eller vidare hållbart sätt att generera jobb.

Vad säger du till de generationer som kommer efter oss om vi belastar fjällmiljön och klimatet med denna flygplats och köpcentrum?

Ser fram emot svar från dig! Och att du kanske tänker till en gång till! Blir det här bra?

Bengt Gustafsson

Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel