Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur länge varar ett löp?

Fråga:  Vår lilla tik som är blandras chihuahua/dvärgpinscher började löpa för drygt ett par månader sedan. I dag kommer det fortfarande blodiga flytningar. Hon är pigg och glad, äter bra och verkar inte sjuk på något sätt. Men är det normalt att ett löp kan hålla på så länge eller bör vi låta en veterinär undersöka henne? Tacksam för svar.

Mvh  Anna


Svar:  Det är inte normalt att löpa i så många veckor. Det är dock inte ovanligt att tikens första löp, inte fungerar helt normalt. Har hon löpt under alla dessa veckor, eller har det varit ett uppehåll emellan?
Ibland kan man se ett delat löp. det vill säga den första löpperioden är inte fullständig, och tiken börjar löpa igen efter ett uppehåll på några veckor. Det kan också vara så att tiken löpt under hela perioden, vilket tyder på att hon inte fått ägglossning och ligger kvar på ett visst hormonpåslag.
Om din tik löpt under hela denna period och/eller haft en sammanhängande löpperiod på över fem-sex veckor bör du kontakta veterinär.

Med Vänlig Hälsning,
Marie Mård
Leg vet