Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur kan man bli arg på ett pronomen?

Signaturen "G.F." skrev ("Ingen hen men en människa") Att det över huvud taget finns en debatt om "hens" vara eller icke vara är ju urlöjligt! Att det svenska språket förändras är ingen nyhet, och den frustration och ilska som uppstår när ett nytt ord etableras är för mig helt obegriplig. Hur kan man vara emot ett pronomen?

Jag tror att det skett ett missförstånd. Ordet "hen" är inget försök till att sudda ut människors könstillhörighet eller att tvinga barn att sluta använda könsbestämda pronomen, utan ett komplement till språket. Jag skriver gärna "hen" i uppsatser där könet är okänt eller irrelevant, då det ger texten mer flyt än "han eller hon". Det är helt enkelt ytterligare en synonym.

Vill du inte använda pronomenet så låt bli, men att skrika extremism och kräva henförbud är bara fånigt. Ordet finns och används dagligen, och kommer inte att magiskt försvinna hur högljutt du än protesterar.

Hanna K

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare