Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur förbjuder man dålig vård?

Carl Ström, Svenskt Näringsliv, skrev för en tid sedan en debattartikel under rubriken "Förbjud förluster i välfärden". Sedan dess har det också kommit en mängd andra inlägg i riksmedia där bland annat den kommande S-kongressen har figurerat en hel del. Det har också till S-kongressen inkommit 80 motioner med krav på förbud i olika former angående vinster i välfärden!

Dagens Industri skriver även om att de privata vårdbolagen har svårt att göra vinst. Marginalerna har gått ned och flera aktörer gör konkurs samtidigt som politikerna talar om att införa vinstförbud i välfärdssektorn.

Min tanke blir då: Vad är välfärd och vad är vinst?

Välfärd, är det när nya marknader öppnas för konkurrens som verksamheten kallas välfärd? Eller är det när skattepengar betalar för tjänsten?

Nej, det kan inte vara när skattepengar betalar tjänsten som menas när man talar om välfärd, utan enbart när nya marknader öppnas för privata entreprenörer som vinstförbudet skall gälla! För inte tänker sig motionärerna att läkemedelssektorn som består av stora och vinstdrivande företag ska drabbas av ett vinstförbud? Eller byggföretagen som bygger sjukhusen? Nej, de är inte måltavlan.

Det är i stället ofta mindre företag, ägda av kvinnor, som precis är i sina första år inom vårdsektorn, som detta med vinst har blivit besvärligt. Tänk om någon helt plötsligt skulle tjäna pengar på att vårda en sjuk! Men har inte alla som arbetar inom vård en ersättning som kallas för lön, intäkt eller vinst?

Vad innebär "vinst"? Är det vad som blir kvar av intäkterna efter att kostnaderna har betalats eller efter att intäkter och motiverade kostnader betalats? Vem ska i så fall avgöra vad som är motiverade kostnader? Har de kommunala organisationerna bara motiverade kostnader i sina kalkyler? En vinst kan alla som vill, enkelt minimera, men det gynnar aldrig en verksamhets utveckling eller patienten, om inte företaget/verksamheten får gå med vinst.

Vinst är inte ett problem, som Carl Ström så tydligt beskriver i sin debattartikel, utan det är dålig vård som är problemet. Jag hoppas därför att S nu på sin stämma inte diskuterar vinstförbud utan istället funderar ut hur vi kan förbjuda dålig vård – oavsett om den drivs i kommunal, landstingsägd eller privat regi!

Karin Torneklint

är regionchef Företagarna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel