Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur farligt är det att äta sten?

Fråga:  Jag har en 10 veckors valp som äter sten. Vilket jag anser inte alls är så bra. Men hon visar ännu inga tecken på att hon blir dålig av det. Men hur allvarligt är detta egentligen för hennes lilla mage?

Undrar Madde


Svar:  Det är alltid en oro vad små valpar kan stoppa i sig. Det är ju en period då de ska byta tänder samt vill utforska världen, varför de gärna gnager på det mesta. Många valpar tuggar mest på saker, utan att svälja. Men det finns förstås många saker som även sväljs ned. Har du sett att din valp sväljer stenarna?
Kontrollera gärna valpens avföring. Om den äter mycket sten så kommer de flesta även ut i avföringen.
Det är inget stort problem om det bara är småsten, och endast en begränsad period i valpens liv. Men risken är att det blir en ful ovana, och att den även äter större stenar som har svårt att passera tarmarna. Om det inträffar brukar utgången bli operation, vilket man förstås vill undvika.

Vad du kan göra själv i detta läge är, att försöka avleda valpens uppmärksamhet på sten, försök aktivera valpen, rasta hellre på en gräsmatta än en grusgång. Valpen bör ej vistas i en sten/grus-belagd hundgård. Se också till att valpen har lämpliga tuggben.

För de flesta hundar brukar detta, som tur är, vara en övergående period under valp- och unghundsstadiet. Men det finns även vuxna hundar som har denna ovana, vilket kan ge stora problem.

Med vänlig häslning,
Marie Mård
Leg vet