Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur får vi ordning på hunden?

Fråga:  Vi har en hanhund labrador /springer spaniel, som vi haft sedan han var liten. Ni är han drygt ett år och omöjlig att få att gå fint i koppel. Det fungerar för min man och min bror, men inte för mig och vår dotter.

Han har varit lynnig sedan han var valp, men på slutet har det blivit värre. Han morrar och skäller åt folk, och gör utfall när det kommer folk och hälsar på oss. Även ute har han börjat dra och göra utfall mot folk vi passerar.

Han gillar andra hundar, men kommer vår dotter i närheten går det bra ibland, ibland inte. Då morrar han och har nafsat åt henne några gånger. Vi undrar så var vi ska göra, då han annars är en väldigt mysig hund.

Han är också väldigt "mammig" och hänger mig i hälarna hela tiden. Lämnar min man sängen, går han upp och lägger sig bredvid mig. Då vaktar han sängen , så att min man inte kan komma och lägga sig igen. Känns som han tror at jag är hans ägodel, och vi vet inte vad vi ska göra. Vill ju ha kvar honom som familjemedlem.

/ Karro

Svar:  Jag undrar över hur mycket den här hanhunden har gjort. Biter han riktigt hårt, så han biter hål? Och har det hållit på sedan han var valp? Är det flera barn som han nafsat åt?

Han ska för det första inte få sin belöning genom att släppas  fram till allt han drar till. Går han efter så be honom stanna kvar där han är. Vaktar han sängen,  då är det ni som måste bestämma att han inte får vara där över huvudtaget. Det är ju er säng, eller hur?

Knuffa ner honom vänligt men bestämt och tala om att nu är det stopp med de där fasonerna. Jag tror att ni måste se till att han får bättre regler över huvud taget, annars så kommer han att gå er ur händerna. Han blir ju inte yngre och mindre med åren.

Men jag skulle verkligen hålla koll på det beteendet med bitande och nafsande som han har. Låt honom absolut inte komma fram till folk när de kommer hem till er. Låt honom lugna ner sig rejält innan det är tillåtet, och människorna måste också lära sig att låta bli honom.

//Inger