Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur får jag hunden sluta nafsa?

Fråga:  Hoppas du kan hjälpa mig och min hund. Han är en shih-zu/papillonmix, kasterad och fem år. Jag har alltid kunna lite på min hund till 100 procent, men sedan ett år tillbaka så nafsar han i folks händer. Vanligt serario är: Jag möter en vän/främling. De vill hälsa och jag håller undan min hund (det gjorde jag inte innan detta).

Min hund blir uppspelt och vifftar på svansen och vill verkligen hälsa. Då brukar vännen sätta sig på huk och jag släpper fram hunden. När han kommer fram så snurrar han runt lite (upphetsad) och sen nafsar han vederbörande i handen.
Han rispade även min kompis tvååring för ett tag sen. Jag satt på golvet med barnet och min hund och höll koll så att min hund inte ändrade beteende när barnet klappade.Min hund visade ingenting innan utan nafsade till oprovocerat.

Hur ska jag få bort detta? Jag har några nya vänner som jag kan träna med, bara jag vet hur jag ska göra. Jag vill känna att jag kan ta med honom överallt som jag alltid gjort. Om jag säger att visst, du får klappa men han kan nypa till. Då brukar det inte hända nåt. Antagligen för att jag slappnar av då.
Tacksam för all hjälp jag kan få.

Mvh Ann-Sofi

Svar:  Jag tror att du har mycket av svaret själv. Du vet vad som kan hända och då stressar du upp dig och för över det på din hund. Låt honom inte hälsa när han gör så här, och framför allt låt inte andra människor förstöra för dig och din hund genom att provocera honom och prompt måste hälsa.

Man kan inte älska alla här i världen. Se till att det är ordning och reda när han ska hälsa, inget framrusande och hopp och studs utan hälsa fint. Han blir förmodligen så jätte uppspelt att han inte vet vad han ska göra av sig och då slår det över i att nafsa till istället.

Tänk också på att om du håller i din hund , när den är tillsammans med dig och till exempel barn, så stärker du hans självförtroende och han tror att han måste skydda dig.

//Inger