Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundspann i trafiken

Svar: När jag åkt en väg mellan Valsan och Sågmyra, där det bland annat kör stora timmerbilar, har jag flera gånger kommit ikapp en kvinna på en stor fyrhjuling, som framför sitt fordon haft 10-12 draghundar kopplade i sele. Hon verkar vara ute för att träna hundarna.

Är det verkligen tillåtet att köra på allmän väg på detta sätt? Det är väldigt svårt att köra om, då "ekipaget" är både långt och oförutsägbart.
"En undrande medtrafikant"Fråga: Att köra med draghundar på väg är tillåtet. Jag har inte kunnat se att det i trafiklagstiftningen finns något förbud mot detta.

I lagen om vägtrafikdefinitioner finns ingen definition på hundspannsfordon, men det finns dock en definition på hästfordon som lyder, citat "ett fordon som är förspänt med dragare".

Transportstyrelsen har en föreskrift (TSFS 2009:31) om cyklar, hästfordon och sparkstöttingar. Föreskriften anger att vid färd på väg som inte är enskild ska fordonet (vagnen) vara utrustat med belysning framåt (vitt ljus och rött ljus bakåt samt reflexer bakåt och på sidan om fordonet. Innehållet i den Bestämmelsen torde även kunna tillämpas på vagn dragen av hundar.

Hundföraren måste även ha kontroll på sina hundar och kunna styra ekipaget och även stanna på kommando. Det är hundförarens ansvar. Där kan Trafikförordningens grundbestämmelser i 2 kap 1 § tillämpas som bestämmer att vägtrafikant skall iakttaga den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna (gäller även dej som bilförare när du närmar dig ett sådant ekipage), vidare anges att "en trafikant ska uppträda så att han eller hon inte i onödan stör annan trafik.

Har hundföraren inte kontroll över sina djur och orsakar en olycka och har gjort ett medvetet risktagande och chansat på att det går bra i trafikmiljön och därigenom visat på en oaktsamhet kan hundföraren ådömas straff enligt Trafikbrottslagen så kallad vårdslöshet i trafik.

Hälsningar P-O Nordqvist, polisen Dalarna