Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundskall som stör

- Vi får regelbundet klagomål på hundar som skäller störande mycket. Det vi då helst ser att den som upplever sig störd ska göra är att notera när och hur länge hundarna har skällt. Får vi mer detaljerade uppgifter är det betydligt lättare för oss att agera, förklarar Edita Platbardis, som är miljöchef i Älvdalens kommun.

Det finns ett par hundägare som nu har fått brev från kommunen där de uppmanas att se till att deras hundar inte skäller så grannar och närboende störs.

- Vi kan annars utfärda förbud mot att ha hundarna utan tillsyn i rastgårdar före klockan 14.00 och efter klockan 18.00. Men innan vi gör det kan vi föreslå hundägarna att kanske flytta hundgårdarna så de stör mindre.

- En hundägare har till exempel sin hundgård mot en grannfastighets sovrum med en lada som skydd mot det egna bostadshuset. Om den hundgården flyttas så störs grannen mindre, samtidigt som hundägaren får en bättre uppfattning om hundens skall, förklarar Edita.

När det gäller hundgårdar och skällande hundar så är det två olika lagar som berörs. Hundens skall handlar om en hälsofråga och hundens vistelse handlar om djurskydd, det om vistelsen i hundgården blir för lång.

- För grannar kan skällande hundar vara ett problem. Dels kan det vara svårt att säga ifrån när man är störd. Om någon upplever att hundarna skäller alltför mycket, då behöver vi en dokumentation för att kunna göra en bra bedömning, förklarar Edita Platbardis.