Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals raskatter på internationell utställning i Borlänge

Hundratals raskatter har fått visa upp sig i Borlänge under helgen.
Dalälvskattens tvådagarsutställning i badmintonhallen lockade även långväga gäster. Sandra Viksell åkte 30 mil från Sundsvall för att göra utställningsdebut med sin Umbra.

– Bra hållning, bra svanslängd, bra ben, kommenterar domaren om en Helig Birma som snällt låter sig granskas på den vaxduksklädda bordsskivan.

En Brittisk korthårig katt får i stället höra att den är något liten, även om tyngden är okej. Men sedan kommer lovord:

– Excellent haka med bra profillinje, berömmer domaren.

Föreningen Dalälvskatten har sin 41:a och 42:a internationella utställning i badmintonhallen. Det finns flera olika klasser att ställa upp i och domarna kommer från olika länder.

Det kan bli lång väntan både för katterna och för deras ägare. Varje utställningsdag pågår mellan klockan 09.00-18.00.

Men bara något enstaka jamande hörs från de långa raderna av burar, som radats upp i små kvarter inne i badmintonhallen. Burarna har samma storlek, men inuti är det en del skillnader i hur de ser ut. Vissa kan vara lyxinredda, såsom pyntade med purpurfärgat siden, kristallkrona i taket och en soffa för katten att ligga i. Men de flesta är mer spartanskt möblerade.

Sandra Viksell har bara ställt ut hundar förut. Men nu har hon åkt från Sundsvall med Umbra, som är en helig Birma, för att göra debut i utställningssammanhang. Det arrangeras ingen utställning hemmavid i år.

– Men jag har kompisar här nere så vi åkte hit, berättar Sandra Viksell.

Hon har en Rag Doll hemma också och skaffade Umbra för att den skulle få sällskap. Nu är Umbra 14 månader gammal och Sandra Viksell har tänkt att hon skulle få gå i avel.

– Jag tror att hon är lite liten, men vi får se vad domarna säger. Det är bra att få veta eventuella brister i alla fall, för att kunna para ihop henne med rätt hankatt.

Sandra Viksell har fått bra tips av en riktig veteran hemma i Sundsvall, som har ställt ut katter i 30 år. Pälsen ska fixas, klor ska klippas, öron ska rensas och stamtavlan måste finnas med. Det gäller också att kela med katten, uppmuntra med godis och roa den med leksaker, under dagen.

Själv har Sandra Viksell tagit med sig skolarbete att ägna sig åt när det blir dötid.

– Men tiden går fort, det finns så många andra att prata med. Vem vet kanske jag hittar en blivande avelshane åt Umbra, säger hon.