Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals busschaufförer varslas

Bussbolaget Nobina som kör åt Dalatrafik har varslat alla sina chaufförer i länet om uppsägning. Hundratals riskerar att stå utan jobb i sommar.

På tisdagen varslades anställda chaufförer i bussbolaget Nobina om uppsägning den 1 juli 2014.

Det är då som Nobinas trafikavtal med Dalatrafik går ut – och just nu står hundratals människor utan jobb i sommar.

– Det känns inte riktigt bra då vi inte har någon arbetsgivare i dagsläget, säger en anställd chaufför till DT, som uppskattar att det är 400 personer som berörs.

Henrik Birath på Nobinas pressjour berättar varför man varslar sin personal.

– Vi har ett trafikavtal som går ut den första juli nästa år och då måste vi varsla våra medarbetare eftersom vi inte har någon verksamhet köra från första juli, beroende på den upphandling som Dalatrafik har gjort, säger Henrik Birath på Nobinas Pressjour.

Många chaufförer är väldigt besvikna på hur Dalatrafik hanterat upphandlingen.

Beskedet fick chaufförerna genom lappar som låg placerade i fikarummen. På lapparna stod det att mer information till de drabbade kommer längre fram från fackligt och arbetsgivarhåll.

– Visst hade man förväntat sig det här men det är ingen rolig situation. Problemet ligger i att Dalatrafik har gjort en dålig upphandling, det fattar vem som helst som kör buss, säger chauffören.

Dalatrafiks ordförande Inga-Britt Kronnås beklagar chaufförernas situation.

– Det är inte roligt att hamna i sådana här lägen, säger Inga-Britt Kronnås.

I somras vann Sambus och Arriva upphandlingen. Men då överklagade Nobina till förvaltningsrätten trots att bussbolaget inte lämnat anbud.

Fortfarande har rätten inte gett något besked.

– Eftersom Nobina inte hade lämnat anbud så hade varslet nog kommit ändå. Men det normala är att de företag som kommer in också tar över personalen, säger Inga-Britt Kronnås och fortsätter:
– Varje upphandling är en risk för alla anställda. Jag hoppas att det här löser sig så snabbt som möjligt, att vi kan gå vidare och att vi kan säkra både trafik och jobb, säger hon.