Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundraåring som mår utmärkt

Det var mycket skratt, underhållning och nostalgi när Mora lasarett firade 100 år i Moraparken under fredagskvällen.

Skratten drog Asbjörn Österberg in, verksamhetschef på kirurgen, som var moderator och sammanhållande länk för hela kalaset. Hemlige gästen Kalle Moraeus underhöll och Karin Stikå Mjöberg, landstingsdirektör l iförd tidsenlig dräkt från 20-talet presenterade nostalgin

– Jag hade lånat in dräkten från museet vid Säters sjukhus, berättade Karin.

Med hjälp av bildspel med foton från lasarettets hela epok sedan 1912 stod hon på scen uppklädd i den gamla sjuksköterskedräkten och berättade om utvecklingen i en text där hon samarbetat med Folke Hansjons, som var representant för Färnäs Byarkiv.

Hon talade om att Länsmans- och gästgivargården och flottbron i Mora- Noret, som av historikerna ansetts vara centralpunkten för Norra Dalarna under många sekler. Runt förra sekelskiftet kom dramatiska förändringar.

Gästgiveriet upphörde och flottbron togs ur bruk. Ny landsvägsbro och järnvägsbro byggdes. Tåg började rulla och bilar dök upp. Skutorna i älven med järnmalm från bruken i Bäcka och Fredshammar upphörde. Siljanssågen ropade efter arbetskraft. Herrarbeten i Mälardalen med storstaden Stockholm lockade och emigration hägrade.

– 1912 nådde förändringarna sin kulmen. En bit upp efter landsvägen mot Orsa reste sig Mora lasaretts märkliga byggnader mer och mer, spann Karin på vidare i sin historiska betraktelse.

Kvällen inleddes annars med mingel för de 350 gästerna i Moraparkens entréplan.

Alla väggar i nedre planet var klädda med foton tagna på hela personalen, i olika motiv under hösten, av den fotointresserade läkaren Åke Kjellmert.

Efter mingel var det middag i stora salen. Från scenen höll Asbjörn Österberg, enligt egen varudeklaration, med en lågbudgeterad show av bykaraktär fjärran från Bondtema eller andra utsvävningar. Det väckte jubel när Asbjörn med ironi visade hur det kunde gå till op-salen.

Sedan kom hemliga gästen Kalle Moraeus uppbackad av Woodpjucks och framförde musikala örhängen från Koppången till Chuck Berry. Ingalill Persson, landstingsstyrelsens ordförande talade om lasarettets tillkomst. Ulf Hållmarker berättade om personligheter på lasarett under de första 50 åren. Kvällen avslutades med ett fint tacktal av Folke Hansjons.