Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundägarnas bästa vän

Jenny Daniels gick raka vägen från gymnasiet till att bli egenföretagare.
– Är man hundfrisör är det knepigt att hitta en anställning, man får gå sin egen väg, säger Jenny Daniels.

Hunden Frasse tittar otåligt ner från "klippningsbordet" där han sitter omgiven av sina egna hårtussar. Hans ras är strävhårig vilket innebär att det inte behövs någon sax för att trimma honom.

– Man rycker av det yttersta lagret av päls. Det låter farligare än det är, pälsen sitter löst på de här hundarna och det är nog ganska skönt för dem, säger Jenny Daniels.

Medan Frasse sträcker ut tungan och gäspar stort.

Jenny öppnade nyligen salong i nya handelsområdet på Regementet i Falun.

I det relativt lilla rummet ryms alla specialredskap som det justerbara bordet och hunddushen. Hon berättar att hon i början var orolig för att hundarna skulle stressas av att det var så pass öppet ut till butiken. Men det har visat sig att många koncentrerar sig på människorna som handlar och glömmer bort att de är hos frisören.

Det var djurintresset som fick Jenny Daniels att välja djurvårdsprogrammet på gymnasiet i Rättvik. När hon fick höra talas om skolans hundvårdsinriktning visste hon att det var något för henne.

– Jag hade ingen aning om att det fanns en sån utbildning. Jag fick lära mig allt ifrån hårskötsel för olika hundraser till hur man ska handskas med hundarna.

Hennes personliga favoriter är blandrashundarna. Då är det inte lika bestämt hur hunden ska friseras och hon får ofta fria händer. Men hon är också glad över att hon har en varierad kundkrets och får möta alla möjliga olika hundraser. Det enda negativa Jenny Daniels kan komma på om sitt jobb är att det kan vara fysiskt ansträngande.

– Man står ofta i ganska konstiga positioner och ibland får man göra tunga lyft. Det sliter såklart på kroppen men hittills är det inget större problem.

Mitt under klippningen knackar Agneta och Per Granström på dörren och vill boka en tid till sin mini schnauzer Stella.

– Det är verkligen akut. Vi behöver trimning, tvättning och klippning av klor innan vi åker hem till USA i morgon, säger Agneta Granström.

– Vi är så glada för att Jenny jobbar här, hon är både hundvänlig och människovänlig. Vi klipper Stella själva också men det är skönt att låta en expert sköta det så att det blir rätt, förklarar hon.

Det går bra för Jennys hundsalong. Hon tycker att det har hänt något inom hundfriseringen de senaste åren. Det har blivit mer accepterat att överlåta hundvården till en professionell salong. Alla hundar är välkomna till Jennys hundsalong, stora som små, och i vissa fall även katter.

– Men att klippa katter är en helt annan historia. De kräver att man anpassar sig efter deras vilja. Hundar är ett mer tacksamt klientel.