Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundägare mötte varg - mitt i centrum

En morgonpigg hundägare blev överraskad och närmast vettskrämd då en varg plötsligt dök upp på gatan i centrala Malung. Vargen var bara någon meter från hunden och den tycktes inte alls särskilt rädd.

Hundägaren berättar att det var tidigt på söndagsmorgonen som den närgångna vargen plötsligt uppenbarade sig, mitt i samhället utanför Jockes Zoo och Fiske vid Lisagatan:

– Min hund reagerade för något och när jag vände mig om så var vargen alldeles i hasorna på oss, bara någon meter bakom. Jag gallskrek och jag stötte mot vargen med ett stort paraply som jag hade med mig. Då drog den sig undan i riktning mot bion.

– Eftersom jag var nästan hemma så fortsatte jag gatan bortåt, men jag var noga med att inte springa för att inte trigga jaktinstinkten hos vargen. Plötsligt kom vargen fram igen vid sidan av mig på en gård. Nu var den inte riktigt lika nära, men jag skrek på hjälp så högt att folk vaknade i husen omkring.

– Jag backade över gatan för att komma hem i säkerhet. Ett tag tänkte jag lyfta upp min hund i famnen för att skydda honom, men då skulle jag ju inte ha någon möjlighet att försvara oss. Jag var livrädd, och jag mår fortfarande riktigt dåligt efter händelsen så jag vill knappt prata om det. Och jag vet inte om jag vågar ut ensam med hunden igen, säger hundägaren som vill vara anonym.

Vid flera tillfällen på senare tid har varg observerats i närheten av Malungs centrum. I och utanför Mobyn sågs en varg i samband med jakt förra helgen. Då sågs också en varg i området vid Malungs Elverk/Sportfältet i Malung. Veckan innan dödades ett 20-tal får av varg i en hage i Vallerås. Det kan möjligen röra sig om samma individ, men det kan man inte veta säkert.

I helgen sågs en varg i närheten av OKQ8 vid riksväg71/Holarna samt alltså på Lisagatan vid Jockes Zoo och Fiske.

Eftersom vargen varit så närgången mot hunden och hundägaren beviljade polisen omgående att den skulle få avlivas, då den ansågs kunna vara en fara för människors säkerhet. Jägare letade efter vargen under söndagen, men kunde då inte träffa på den igen, och därmed var den akuta faran över.

Ansvariga i Malung väntade på måndagen på att länsstyrelsen skulle fatta beslut om den inlämnade ansökan om skyddsjakt. Beslut väntas först under tisdagen, då det krävdes kompletterande undersökningar.

– Den här vargen har visat ett onormalt beteende och den bör tas bort. Men jag kan inte säga att jag är överraskad över den här händelsen. Det är ganska väntat med den utveckling som vargstammen får ha, och det kommer att bli vanligare med vargmöten, säger Mats Larsson som ingår i länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation.