Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Humanism = utan vidskepligheter

Såg tv-programmet Skavlan. Det är oftast ett sevärt program. De kända humanisterna Björn Ulvaeus och Rickard Dawkin deltog. De blev av programledaren kallade ateister och ej troende förstås. Ordet humanist användes nästan inte alls.

Det kalla hårda ordet ateist, vad säger det? ingenting! Alla är väl ateister egentligen, om vi nu inte klarar av konststycket att tro på alla de olika religionerna som finns eller är det bara den kristna tron som gäller. Vi är ändå ateister gentemot övriga religioner som islam och liknande. Sedan användes begreppet troende eller inte troende, på vad?

Även en humanist har mycket tro. Han tror på livet och på människorna, på kärleken, på det goda samtalet, på respektfull gemenskap och behovet av detta och mycket annat. Alltså bör man tala om religiös tro eller inte för att få det begripligt. Humanism, vilket är det begrepp vi borde använda, står för att se tillvaron som den är utan inblandning av vidskepelse.

Humanist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare