Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hultqvist vill se ett starkare militärt Sverige - snarast möjligt

Det svenska försvaret måste bli starkare. Det menar försvarsminister Peter Hultqvist.
– Viktigt. Vi måsta vara tydliga med detta, säger han i en exklusiv intervju med DT.

Ett bredare och starkare nationellt svenskt försvar, fortsatt samarbete med grannländer och Nato - och eventuellt någon form av återinförd värnplikt. Det är några av jobbmålen för försvarsminister Peter Hultqvist.

– Samarbete med Nato ska inte förväxlas med Natomedlemskap. Det är inte aktuellt. Vi måste höja våra nationella förmågor. Och det kan inte dröja för länge, säger han.

Försvarsmakten har de senaste åren haft stora problem att rekrytera och behålla sin personal. Vid årsskiftet införs försvarets nya större organisation. Då behövs ytterligare 1 200 fast anställda - utöver runt 7 000 deltidsanställda soldater och sjömän.

– De farhågor vi hade när värnplikten avskaffades har besannats. Vi måste därför öka vår förmåga att behålla och rekrytera personal, säger Hultqvist.

Därför utreds bland annat möjligheten att återinföra svensk värnplikt. Enmansutredaren Annika Nordgren Christensen granskar den norska och danska modellen - en kombination av yrkes- och värnpliktsförsvar.

– Vi måste göra något. Omfattning får vi återkomma till efter utredningen. Klart är dock att det inte kan bli som tidigare svensk värnplikt, säger han.

I Danmark avgör lotten vilka som kallas in.

– Att låta slumpen avgöra är nog inte helt bra. Det måste nog kopplas till annat - som intresse och förutsättningar, säger han.

Fram mot sommaren ska utredningen vara klar. Regeringen kan själv fatta beslut i frågan.

– Det är inte ett riksdagsbeslut. Men om vi går mot återinförd värnplikt så vill jag ändå ha en diskussion om detta med övriga partier. Liksom försvarsuppgörelsen vill jag ha en bred folklig och politisk förankring, säger han.

Peter Hultqvist har fört en rak försvarspolitisk kurs under flera år. Redan för fyra år sedan - tre år innan han blev försvarsminister - efterlyste han i DT ett stärkt nationellt och folkligare försvar. Då var han sedan ett år färsk ordförande i riksdagens försvarsutskott.

– Jag kom direkt in som ordförande i utskottet. Jag hade inga gamla bindningar i dessa frågor. Jag kunde se med nya ögon. Jag såg att vi borde fokusera mer på försvaret av Sverige. Det har jag inte vikit ifrån, säger han.

Om en dryg vecka är det dags för årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Inför samma konferens i fjol avslöjade Hultqvist i DT att värnplikten ska utredas och kanske återinföras.

I år kommer han betona vikten av att riksdagen tar de konkreta politiska beslut som behövs för att fortsätta stärka Sveriges säkerhet.

– Det handlar bland annat om värdlandsavtalet med Nato. Avtalet handlar inte om att vi ska tvingas husera några Nato-baser eller kärnvapen i Sverige. Allt kommer bottna i egna svenska beslut. Det vi vill med avtalet är att underlätta övningsverksamheten med Nato - som i sin tur stärker vårt eget försvar och säkerhet, säger försvarsminister Peter Hultqvist.