Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hultqvist tonar ned Natodebatten

Vissa Natoländer är kritiska till alliansens samarbete med Sverige, rapporterar Svenska Dagbladet.
Men Peter Hultqvist (S) tonar ned debatten.
– Det är fel bild, säger han.

Sveriges samarbete med Nato har varit i fokus de senaste dagarna.

Ett antal artiklar i Svenska Dagbladet har gjort gällande att ett flertal Natoländer är kritiska till att Sverige tar del i Natos verksamhet utan att vara medlem.

När Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen gästade Folk och försvars rikskonferens i Sälen på måndagen kunde han heller inte lova ett ingripande vid angrepp.

– Det är viktigt att förstå, och det tror jag alla i Sverige förstår, att det självklart är skillnad om man är medlem eller inte medlem. Man kan inte stå utanför Nato och samtidigt få allt som Nato ger, sade han till Ekot på måndagen.

Men dalariksdagsmannen och försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S), tonar ned sprickan.

– Det är inte så att något samarbete med Nato knakar i fogarna. Vi är med i ett internationellt samarbete med övningar och operationer efter FN-beslut. Vi gör nu ett fördjupat samarbete i Norden. Jag bedömer att vi är en uppskattad partner, jag kan inte se att det är någonting som knakar i några fogar och det var inte alls det Rasmussen sade i går. Det är fel bild, säger han.

Innan den välbesökta rikskonferensen startade meddelade ÖB Sverker Göransson, i en intervju med Svenska Dagbladet, att Sverige skulle kunna försvara sig i en vecka vid ett angrepp – något som väckt reaktioner. Peter Hultqvist riktar även en känga till den debatt som pågår.

– Nu har det varit en oerhörd medieexponering genom ÖB:s uttalande om "en-veckas-försvaret". Det har lett till att vi har fått den här debatten. Jag tycker ju att det är bra om vi kan få fram att vi har problem med personalförsörjningen och soldatavhoppen. Vi måste göra någonting åt försvarets folkliga förankring, säger Hultqvist och fortsätter:

– Det är många saker som måste belysas i det här. Nu handlar försvarsdebatten bara om vissa saker och det har varit en oerhörd fixering kring Nato de sista dagarna. Vi får inte glömma bort allt det andra i Försvarsmakten som vi måste göra någonting åt och inte bara tro att Nato är en lösning.

Han avslutade konferensen genom att presentera tio punkter, där Socialdemokraterna bland annat vill se att de svenska ubåts- och stridsflygsystemen klassas som nationella säkerhetsintressen.

– Det innebär att det här ska vi utveckla själv i framtiden. Visserligen kan vi samarbeta, men i grunden är det ett svenskt projekt och svensk teknologi. Vi vill markera att vi ska bedriva detta långsiktigt i Sverige. Det är anmärkningsvärt att det inte redan är gjort. Genom att markera på detta sätt så stärker det upp förmågan att behålla förmågan i svensk regi och kompetens, långsiktigt.