Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HULTQVIST SPÅR OM 2016: Borgerlighetens domedagsprofetior är inget annat än icke trovärdig propaganda

Under valrörelsen 2014 förutsåg borgerligheten arbetslöshetschock, försämrad tillväxt och ekonomisk kris om socialdemokratin skulle vinna regeringsmakten. Nu har det gått något mer än ett år av röd-grönt styre i Sverige. Inget av de borgerliga profetiorna har infriats, utan kan hänvisas till meningslös och icke trovärdig propaganda.

Enligt SCB:s presentation av ekonomin för tredje kvartalet i år kan vi i stället konstatera att BNP-ökningen jämfört med samma tid 2014 är 3,9 procent. Hushållens disponibla inkomster har ökat med cirka 3,5 procent på ett år. Sverige har just nu den näst högsta tillväxten i OECD-området. Vårt grannland Finland har samtidigt en negativ BNP-utveckling.

Samtidigt är det ett faktum att arbetslösheten sjunker. Ungdomsarbetslösheten har sjunkit med 3,1 procent och sysselsättningen har ökat med 81000 personer på ett år. Arbetslösheten har sjunkit till 6,7 procent. Vart tog den av borgerligheten nära föreliggande och omedelbara katastrofen vägen?

Det år som gått har varit kantat av stora utmaningar för den nya regeringen. Kränkning av Sveriges inre vatten i Stockholms skärgård av en främmande undervattensfarkost, stora flyktingströmmar, terrorattentat i Paris vars svallvågor nått hela Europa, havererad decemberöverenskommelse och en riksdag som tidvis varit oberäknelig. Som statsminister har Stefan Lövfen klarat grynnorna och skären och lyckats lotsa både regeringen och Sverige vidare i dessa svårnavigerade farvatten.

När regeringen tillträdde markerades vikten av konstruktivt samarbete. Trots en turbulent tid med mycket av politiska motsättningar kan vi idag konstatera att det under detta år slutits fler blocköverskridande överenskommelser än under något år under den borgerliga regeringsperioden; uppgörelserna om försvars- och säkerhetspolitiken, internationella militära insatser, betygen och flyktingsituationen är några exempel. En av regeringens utmaningar är att i ett svårt parlamentariskt läge åstadkomma politisk stabilitet.

Den budget som regeringen står bakom och riksdagen kommer att anta innebär ökad satsning på nya platser i vuxenutbildning, på högskolan, fler lärare och övrig skolpersonal, kvalitetsförbättringar i offentlig sektor, ökat bostadsbyggande, mer pengar till infrastruktur och miljöåtgärder. Den fördelningspolitiska profilen innebär att de som tjänar mest får avstå till de som har de sämsta ekonomiska förutsättningarna. Låg- och medelinkomsttagare är de inkomstgrupper som prioriteras, vilket är en tydlig skillnad i förhållande till den tidigare borgerliga regeringen.

Det har spekulerats om sprickor i regeringen och borgerliga medier har från tid till annan förutspått regeringens hädanfärd. Hittills har de blivit besvikna. Strategin har också handlat om att splittra regeringen för att åstadkomma ett läge av parlamentariskt kaos där ytterst socialdemokratin ska försvagas. I detta splittringsscenario ingår också att skjuta fram vissa statsråd framför andra och gärna bidra till att försvaga statsministerns position. Så fungerar den borgerliga kremlologi som ytterst syftar till underminerande av regeringens position.

Den politiska verkligheten är ofta krass. Ofta står stora och tunga intressen på spel. Det innebär att starka intressen känner sig hotade när pengar i samhället ska omfördelas och privata intressen får stå tillbaka för gemensam välfärd. Därför är det en politisk seger när en arbetslös person idag kan summera ett antal fler tusenlappar i plånboken än för ett år sedan. Utan politisk vilja hade det inte gått. Det vi arbetat för i regeringen sedan litet mer än ett år tillbaka är ett rättvisare Sverige. Nu fortsätter vi vidare på den linjen!

Peter Hultqvist (S)

Ordförande Socialdemokraterna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel