Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hultqvist: "S vill satsa mer på Jas"

Socialdemokraterna vill omfördela försvarspengar och satsa tre miljarder kronor till på Jas Gripen. Pengarna ska tas från bland annat internationella insatser, rapporterar svt.se.

– Inom försvaret är det ett väldigt tryck på förnyelse på den materiella sidan. Det finns oerhört stora behov och vi tycker inte det är ansvarsfullt med ett glapp på fem miljarder, säger dalariksdagsmannen Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott till TT.

I regeringens budget har försvaret fått en anslagsökning på tio miljarder, men det finns personer i försvarsledningen som hävdar att det borde öka med ytterligare fem miljarder. I skuggbudgeten vill Socialdemokraterna ge Gripen-projektet 300 miljoner kronor varje år under en tioårsperiod, sammanlagt blir det tre av de fem miljarder som saknas.

– Jag har kollat noggrant så att vi kan genomföra de internationella insatser som vi har planerat, även om vi tar bort 300 miljoner. I nuläget finns det en överbudgetering på det kontot, säger Hultqvist.

Men det saknas fortfarande två miljarder. Peter Hultqvist hoppas nu på ett blocköverskridande samarbete.

– Regeringen borde lyssna på oss i den här frågan och ha en öppenhet i utskottsarbetet så att vi kan hitta en bredare uppgörelse och vara överens om en bättre finansiering av Jas-projektet.