Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hultqvist (S) på återbesök i Särna: Tydlig strategi bemästrade branden

 
Skogsbränderna i Dalarna 2018
Visa alla artiklar

Försvarsministern Peter Hultqvist (S) var under tisdagen tillbaka i Särna för att bilda sig en uppfattning om hur brandbekämpningen gått till - och hyllade insatserna på plats. Det rapporterar P4 Dalarna.

BILDEXTRA: Se förödelsen efter branden – enorma landmassor svartbrända

Hultqvist har själv varit på platsen tidigare, men vid återbesöket såg han nu också resultatet av den insats som räddningstjänsten och Försvarsmakten bland annat genomfört de senaste veckorna tillsammans.

- I de olika insatserna som man genomfört så har det funnits en tydlig strategi för hur man ska begränsa och bekämpa bränderna. Så har jag upplevt det här i Särna. Vid mitt första besök så tog jag del av den strategin och hur man jobbade och jag har kunnat se hur den också gett effekt så att man kunnat bemästra branden, säger han till P4 Dalarna.

Nu har arbetet påbörjats med att lämna över olika sektioner av brandområdet just till Fortifikationsverket, som äger skjutfältet.

- Vilket visar att den genomtänkthet som varit i brandbekämpningen. Det är en viktig sak att se, säger han till P4 Dalarna.

LÄS ÄVEN: 150 personer behöver anställas för eftersläckning

De senaste veckorna har frågan ställts om hur Sverige ska förebygga fler bränder på ett mer effektivt vis - och hur samordningen rörande brandbekämpning ska bli bättre - och även om ett nationellt säkerhetsråd ska införas.

Hultqvist menar att det är saker som kan komma att ses över, men är samtidigt väldigt tydlig med vad han menar Försvarsmaktens roll i brandbekämpning är.

- Man kan göra väldigt mycket med nuvarande lagstiftning och regler, men försvarets viktigaste uppdrag är att försvara Sverige mot beväpnat angrepp, säger han till P4 Dalarna.

Försvarsminister Peter Hultqvist deltog under dagen även vid invigningen och byggstarten för Idre Himmelfjäll, en jättesatsning och ett miljardprojekt i den svenska fjällvärlden. 

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips