Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huliganregister på gång i Danmark

Annons

Danmark vill införa ett huliganregister för att komma till rätta med oroligheterna i samband med fotbollsmatcher. Samtidigt överklagar landets fotbollsförbund domen efter domarattacken på Parken.

Dansk fotboll har haft en svart vecka. Den 2 juni bröts EM-kvalmatchen Danmark_Sverige sedan domaren blivit attackerad av en inrusande åskådare. I fredags löpte ett flertal fans amok i samband med en uppvisningsmatch mellan Bröndby och Ålborg på Bornholm, och dagen efter blev en målvakt angripen med pepparsprej under division 2-matchen mellan Roskilde och Lolland Falster-Alliancen.

I framtiden ska bråkstakarna kunna nekas inträde vid matcherna, med hjälp av ett nytt riksomfattande huliganregister.

Danmarks justitiedepartement har skickat ut ett lagförslag på remiss till bland andra det danska fotbollförbundet, dansk polis och representanter för fotbollsfans. Ett beslut kan komma redan inom en månad.

På måndagen meddelade det europeiska fotbollsförbundet Uefa att Danmarks fotbollsförbund överklagat domen efter EM-kvalet i Köpenhamn.

Danskarna dömdes då som förlorare med 0_3 i matchen, fick böter på omkring en halv miljon kronor och tvingas spela sina fyra närmaste landskamper minst 25 mil från Köpenhamn. Den första matchen ska dessutom spelas inför tomma läktare.

TT

Mer läsning

Annons