Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huliganer fotbollens största problem

Annons

Bråk mellan huliganer som säger sig representera olika klubbar har blivit svensk fotbolls största problem.

Våldet mellan anhängare till olika fotbollsklubbar har flyttat ut från arenorna och ut på gatorna. Våldsamheterna finns många gånger inte ens i närheten av arenorna eller i anslutning till matcherna.

I lördags blev det våldsamma slagsmål mellan ett hundratal AIK:are och ett hundratal Djurgårdare i Rålambshovsparken i Stockholm. Polisen fick snart stopp på bråket, men senare på kvällen möttes huliganerna igen i Solna för att göra upp. Minst fyra personer fördes till sjukhus och en av dem var allvarligt skadad.

Bo Lundquist efterlyser ett helhetsgrepp där myndigheterna såväl som fotbollsklubbarna själva tar till krafttag. I februari i år kallade idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth och justitieministern Beatrice Ask till en hearing för att diskutera våldet. Där fanns förutom politiker också representanter för polisen, klubbarna, fotbollsförbundet och arenaägare med.

Bo Lundquist vill också ha en lagändring så att klubbarna kan stänga av de som bråkar från matcherna. I exempelvis England finns redan en sådan lagstiftning.

Att avstängningar hjälper tycker Bo Lundquist visas av den lag som kom 2005 som ger klubbarna rätt att stänga av de som bråkar inne på arenorna.

En målsättning från Svensk Elitfotbolls sida är att en sådan lagändring ska finnas redan 2009.

TT

Mer läsning

Annons