Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrättens dom mot Sundborn-mannen

Artikel 28 av 32
Svindeln i Sundborn
Visa alla artiklar

Svea hovrätt fastställer Falu tingsrätts dom på 3,5 års fängelse för mannen som lurat till sig flera miljoner kronor från bland annat Carl Larsson-gården.

Den 9 december förra året dömdes mannen som åtalats för den så kallade Sundbornssvindeln till 3,5 års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Totalt hade fallet nio målsägande, däribland föreningen som driver Carl-Larsson-gården, Sundborns Goif, Sundbornsby vägförening och ett åkeri i Dalarna. Mannen dömdes också att betala skadestånd till sju av nio målsägande, på belopp som motsvarar cirka 6,4 miljoner kronor.

Mannen överklagade domen till Svea Hovrätt den 22 december och ville ha sitt fängelsestraff sänkt till max två år.

Läs även: Sundbornssvindlaren överklagar – vill släppas ur häktet och få mildrat fängelsestraff

Läs även: Skärpt straff eller lindrigare? – Sundbornssvindlaren släppt ur häktet i väntan på hovrättsdom

Mannens advokat, Per Råström, motiverade då överklagan med att mannen – om man följer rättspraxis - inte borde dömas till mer än 2,5 års fängelse innan man tagit förmildrande omständigheter i beaktande – något som man ansåg fanns då endast juridiska personer drabbats.

Men nu har Svea Hovrätt kommit med sin dom. Och de gör samma bedömning som tingsrätten och konstaterar att det, förutom höga belopp och betydande skador för huvudmännen som drabbats, även handlar om att mannen utnyttjat sina förtroendeställningar.

LÄS MER: Man åtalas för misstänkta Sundbornsvindeln - ska ha tagit nästan åtta miljoner

LÄS MER: Misstänkte Sundbornssvindlaren kände sig pressad att köpa optioner "Slängde nästan på luren ibland men de var idoga"

LÄS ALLT om svindeln i Sundborn här

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android