Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten friar tre män från grov våldtäkt

De tre män som Falu tingsrätt den 30 mars dömde till fyra års fängelse och utvisning för en grov våldtäkt i centrala Ludvika i höstas frikänns något överraskande av Svea hovrätt.

Åklagaren Sanna Gens valde i sin överklagan av tingsrättsdomen att yrka på längre fängelsestraff.

Men för såväl åklagaren som den kvinna som tingsrätten hävdat blev utsatt för en grov våldtäkt och hennes advokat resulterade överklagandet i ett kraftigt bakslag.

Detta även om en nämndeman i hovrätten var skiljaktig och ville fastställa tingsrättens dom.

LÄS OCKSÅ: Trio fick fyra års fängelse för grov våldtäkt

Visserligen instämmer hovrätten med tingsrättens bedömning att kvinnan tvingades till "sexuella handlingar jämförliga med samlag" i gränden intill Tages torg i centrala Ludvika, på kvällen den 17 oktober.

Hovrätten ifrågasätter heller inte bedömningen att de tre männen befann sig på platsen med kvinnan.

Men när det sedan kommer till skuldfrågan, om vem som gjorde vad, menar den högre instansen att det inte med säkerhet står klart vilka av männen som deltog i övergreppet.

Vidare menar hovrätten att uppgifterna om själva våldtäkten helt bygger på målsägandens uppgifter, varav vissa uppgifter "framstår som oklara och i viss mån oförenligt med övrig utredning.".

Oklarheterna och att det saknas teknisk besvisning medför enligt hovrätten att ingen av männen kan knytas till de sexuella handlingarna.

Underlaget bedöms helt enkelt inte vara tillräckligt för att med säkerhet kunna avgöra vilka två av männen som deltog i övergreppet.

Därmed kan heller ingen männen fällas till ansvar och "... ska därför frikännas från åtalet." skriver rätten i domskälen.

Som en direkt följd av detta avfärdas också kvinnans skadeståndskrav. Dessutom upphävs tingsrättens beslut om utvisning.

LÄS OCKSÅ: Tre män åtalade för grov våldtäkt utanför restaurang i centrala Ludvika

Två män anhållna misstänkta för grov våldtäkt i Ludvika i höstas