Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotas av fängelse för hets mot folkgrupp

"Jag och många andra i området har tröttnat på dessa äckliga avskum". Så avslutade den 45-årige mannen sitt brev till Tunabyggens ledningsgrupp där han också kallade sina grannar för "pedofilterrorister".
Nu har mannen fått stå till svars för sina uttalanden inför Falu tingsrätt där han åtalats för hets mot folkgrupp.

Det var den 20 juli 2011 som mannen i ett mail kontaktade bostadsbolaget Tunabyggens ledningsgrupp. I mailet utgav han sig för att vara talesman för många boende i "sitt" bostadsområde på Hagalund.

"Nu har vi tröttnat på dessa så kallade stackars invandrare", inledde mannen brevet där han med ett otryckbart språkbruk gick till angrepp mot alla boende med invandrarbakgrund. I brevet benämns grannarna generellt som "pedofilterrorister" och "avskum" och gemensamt för alla barn är enligt mannen att de är fula.

"Om ni tittar ut på gården denna sommar ser ni bara dessa jävla pedofilterrorist-ungar ute, som skräpar ner som fan och lämnar sina jävla leksaker överallt", skriver mannen i mailet som först öppnades av Tunabyggens vd, Jörgen Olsson.

Något gehör för sina klagomål fick 45-åringen dock inte hos Tunabyggen. Istället resulterade det främlingsfientliga brevet i en polisanmälan.

– Jag reagerade med ett obehag då jag läste brevet, berättade Jörgen Olsson då han via telefon hördes som vittne under tisdagens rättegång.

– Vi har ingen särskild policy kring invandrarfientlighet men en nolltolerans då det gäller hot. Som jag upplevde brevet fanns det också flera uttryck i brevet som jag ansåg som hotfulla, berättade Jörgen Olsson inför tingsrätten.

45-åringen själv beklagade att han använt ett olämpligt språkbruk i brevet till Tunabyggen.

– "Dom" fick alltid som dom ville medan vi inte fick ett smack", förklarade 45-åringen varför han i affekt skrev mailet till Tunabyggen.

– Var du nykter, frågade åklagaren Christel Anderberg?

– Nej, och det är väl då som käften blir stor, svarade mannen.

– Är det här ändå ett språkbruk som speglar din syn på folk från andra kulturer?

– Till viss del, ja, svarade 45-åringen.

Mannens advokat, Catarina Wikner, tog till de få halmstrån som fanns som försvar för mannens handlingar.

– Brevet ledde till att han tvingades att säga upp sig från sitt jobb hos kommunen och någon större spridning har det inte handlat om då brevet bara var skickat till en adress, menade hon.

Åklagare Anderberg poängterade dock att brevet nått en stor krets då det var ställt till Tunabyggens ledningsgrupp.

Anderberg påpekade också hur mannen så sent som i juni förra året gjorde flera rasistiska inlägg på facebook.

– Det visar att han inte lärde sig nåt då han fick lämna sitt jobb, menade Christel Anderberg och yrkade på ett skäligt antal månaders fängelse för mannen.

Försvararen ansåg däremot ett kännbart bötesstraff som tillräckligt.

– Han miste sitt arbete och är idag djupt ångerfull. Fågan är också om spridningen varit tillräcklig för att brevet ska kunna ses som hets mot folkgrupp, menade advokat Wikner.

Dom i målet meddelas på tisdag.