Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotar med vite på 100 000 för miljöförsyndelser

Nu ökar trycket när länsstyrelsen i Dalarna kräver ut ett vite på 100 000 kronor för att det ska hända något med undersökningarna av Dalarnas sjätte värsta miljöförsyndelse, AB Träkols föroreningar i Vansbro som ägs av S-bolagen i Falun.

AB Träkol var ett äldre sågverk med tryckimpregnering, tjärframställning och arsenikimpregnering. 2008 satte länsstyrelsen in näst högsta riskklass för människor och miljö vid en riskklassning enligt Naturvårdsverkets Mifo-2 modell. Det finns stora mängder metaller och organiska föroreningar i marken.

"Området visade sig vara så förorenat att utbredning och spridningen av föroreningar var nödvändiga att utreda vidare", hette det.

Efter en ansvarsutredning där tre markägare utreddes kom Miljööverdomstolen fram till att ansvaret ligger hos bolaget Dalarnas Företagsfastigheter AB i Likvidation. Enligt senaste uppgifterna hos Bolagsverkets ägs bolaget av S-bolagen i Falun.

Efter Miljööverdomstolens dom förelade länsstyrelsen i april i fjol Dalarnas Företagsfastigheter att genomföra utredningarna. Företaget nekade och sa att de inte finns några tillgångar. 16 januari i år beslutade länsstyrelsen att bolaget måste genomföra utredningarna och att de senast 1 mars skulle redovisa en provtagningsplan och därefter inom sex månader, ha genomfört och slutrapporterat undersökningen.

Nu har 1 mars passerats och på fredagen beslutade länsstyrelsen att formellt begära att Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt dömer ut vitet.

"Provtagningsplanen enligt föreläggandet har till dags dato inte kommit in till länsstyrelsen. Grund för utdömande av åsatt vite 100 000 kronor föreligger därmed." skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Dalarnas Företagsfastigheter AB i Likvidation ägs till 100 procent av S-bolagen Börsen AB som är ett av dotterbolagen till S-bolagen i Falun som driver Svenska Standardbolag.

Dalarnas Företagsfastigheter AB har varit i likvidation sedan 26 november 2008. Fram till 1 april 2008 var bolaget ett helägt dotterbolag till Rågsveden Holding AB.

I bokslutet för 2007-2008 skriver dåvarande bolagsmannen:

"Från länsstyrelsen har kommit ansvarsutredning gällande miljörättsligt ansvar för verksamhet som bedrevs av andra bolag långt före Rågsveden Holdings ABs förvärv av bolaget på av bolaget ägd mark. Eventuella krav har helt avvisats och förväntas inte leda till några kostnader för bolaget".

Länsstyrelsen har klassat Träkol ABs miljösynd som den sjätte värsta när man rankade de tio värsta miljösynderna inför sitt miljöår 2012.

Länsstyrelsens bedömning är att det under 2012 behövs 600 000 kronor till att utreda och därefter saneringskostnaderna under 2013 till 2015 till ytterligare fyra miljoner kronor.