Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotade om att slita ur näsbenet

Efter att 18-åringen skallat 20-åringen stack han två fingrar hans näsa och hotade att slita ur honom näsbenet. Han hotade också att döda 20-åringen. Nu har han dömts vid Falu tingsrätt för misshandel och olaga hot.

Det var den 17 december förra året som misshandeln inträffade i Repbäcken. Där hade 18-åringen ringt till 20-åringen och bett om att få skjuts från en fest. 20-åringen åkte dit men så fort han stannade bilen slet 18-åringen upp dörren och överöste honom med knytnävsslag mot huvudet.

Han fortsatte misshandeln med att skalla 20-åringen, ta stryptag, vrida om hans huvud, försöka att bända upp munnen och dessutom sticka sina fingrar i 20-åringens näsa samtidigt som han hotade att han skulle slita ur honom näsbenet. Den misshandlades armar var helt låsta och han hade ingen chans att försvara sig.

18-åringen slets därefter ur bilen och mot Repbäckens skola där han tvingades till att be en flicka om ursäkt. Därefter vill 18-åringen ha med 20-åringen in i skogen för att fortsätta slåss. Enligt 18-åringen skulle också endast han komma levande ut ur skogen.

Tingsrätten anser att 20-åringen kunnat lämna en mycket trovärdig berättelse som också stöds av både två vittnen och fotodokumentation över hans skador. Rätten konstaterar också att våldet varit kraftigt och att de hot han också utsattes för var mycket allvarliga. De pekar också på den psykiska fruktan 20-åringen utsattes för, något som lett till att han i dag inte vågar röra sig fritt.

Sammantaget anses gärningarna som så grova att de motiverat åtta månaders fängelse om det gällt en vuxen människa. Tingsrätten tar dock hänsyn till gärningsmannens ålder och konstaterar också att en positiv utveckling skett hos honom efter händelsen.

Han döms därför till skyddstillsyn förenat med 100 timmars samhällstjänst. Han ska dessutom genomgå något av frivårdens påverkans- och motivationsprogram.

18-åringen ska dessutom betala ett skadestånd till den misshandlade med 17 295 kronor samt betala 500 kronor till brottsofferfonden.