Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotad fisk återhämtar sig

- Fisken var jättefin, cirka en decimeter och vit och fin i köttet, berättar Tore Eriksson, ordförande i Sollerö fiskevårdsområde.

Det var bröderna Magnus och Tony Duhlbo som drog upp bliktan, som fångades vid två tillfällen, ena gången innehöll noten 50 kilo och den andra gången 30 kilo.

- Det är väldigt bra jämfört med tidigare, då kunde man kanske få upp tio-tolv stycken, förklarar Tore Eriksson.

Bliktan var vanlig för 20-30 år sedan och i Nusnäs var den speciellt populär. 1981 hölls det första Siljansmästerskapet i notdragning i Nusnäs.

- Rekordfångsten togs 1985 med 2,2 ton, och det var vanligt med fångster över ett ton, berättar John Gren, styrelseledamot i Mora-Våmhus fiskevårdsområde.

John Gren har följt bliktastammens utveckling på nära håll. Tillgången har skiftat och 1998 drogs endast 351 kilo upp vid SM i notdragning. På hösten samma år försvann bliktan från stora delar av Siljan.

- En parasit i form av en rundmask slog till. Det kan vara en orsak till minskningen av stammen. Regleringen av Siljan kan vara en annan. När parasiten dök upp tyckte folk "usch" och rynkade på näsan. Parasiten är inte farlig, men det såg otäckt ut när den började kräla i fisken, säger John Gren.

Enligt John Gren har det funnits blikta i Byrviken vid Siljansnäs hela tiden. Det har också gjorts småfångster.

- Nu när bliktan börjat ta sig igen har storleken ökat. Tidigare sa man att det gick 65 stycken på kilot, nu går det 25 per kilo. De går glest, vilket syns på fiskarnas placering i näten.

Notdragnings-SM lades ner 1998. Nu hoppas John Gren att den ökade tillgången ska innebära en nystart av tävlingen.

- Vi hoppas kunna återuppta SM i notdragning. Det var ett stort intresse tidigare, och jag tror det finns nu också. Det är tråkigt att det varit så tyst och dött nere vid sjön de senaste åren.

Fakta: Blikta

  • Blikta är en liten siklöja, typiskt är en lång underkäke.
  • Den blir 10 till 15 centimeter lång, går i stim och lever på plankton.