Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hot om tv- och mobilskugga

Boende i stora delar av Mora kommun kan bli utan både tv och mobiltäckning om miljökontoret får som det vill.

Miljökontoret hamnade i hetluften på fredagen sedan rikstidningar och TV berättat om att en elöverkänslig man i Venjan kan lägga Mora i mobil- och tv-skugga.
Det här är ett ärende som behandlats i omgångar i miljönämnden sedan 2006. Så sent som tisdagen den 22 november sade kommunstyrelsen nej till mannens önskemål om att få en strålningsfri zon med minst en kilometers radie runt sitt hus.

Mannen anser att han är elöverkänslig och får problem av strålningen från mobilmaster. För att komma till en bättre miljö flyttade han till Kvarnvägen i Venjan 2005. I samma veva startades mobil överföring av bredband. Mannen hävdar att han är känslig för den strålningen.

På miljökontoret har de lyssnat på mannen och föreslagit att mobiloperatörerna ska undersöka om de kan göra något så att mannens besvär minskar, exempelvis vrida om masterna.

Om strålningen vid mannens fastighet skulle minskas till den nivå som han önskar, 50 nanowatt per kvadratmeter, mot 500 000 nanowatt som är normalt, skulle det enligt professorn Yngve Hamnerius, som uttalar sig i Dagens Nyheter, kunna bli problem för många att ringa med sina mobiltelefoner.

På miljökontoret gick telefonerna varma i fredags. Hans Nahlbom försvarade den försiktighetsprincip som nämnden intagit men han noterar att miljönämnden inte kan tvinga mobiloperatörerna att vrida om sina master eftersom strålningen på mannens fastighet ligger under gränsvärdet.

Hans Nahlbom konstaterar att det inte gått att vetenskapligt bevisa elöverkänslighet men att det ändå finns människor som tycker att de lider av strålningen.

– Det är viktigt att sätta fart på diskussionen, säger Hans Nahlbom.

Den 8 december ska miljönämndens beredning lägga ett förslag till nämnden som sammanträder den 21 december. Nahlbom har ju själv konstaterat att nämnden inte kan tvinga mobiloperatörerna att vrida om sina master.

– Vi pekar på möjligheten i alla fall, säger han.