Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höstsalong med nyordning

När höstsalongen öppnar i Rättvik i dag har den lånat form av Julsalongen. I stället för att som tidigare låta en person göra urvalet har man bjudit in lokalt förankrade konstnärer.

Julsalongen i Rättvik är äldre än Kulturhuset. Men i år bryts traditionen. I alla fall något. Man kan säga att den flyttar fram två månader. Till årets Höstsalong har man frångått det vanliga förfarandet där alla som vill får lämna in verk, och där en kommissarie sedan gör urvalet till utställningen. I stället har man använt julsalongskonceptet och bjudit in konstnärer med någon slags anknytning till Rättvik. Nära tjugo har tackat ja. Dessutom har juryn bjudit in tre konstnärer utifrån, Gösta Backlund från Borlänge, Lasse Östman från Vansbro och Karin Jaxelius från Smedjebacken.

– Vi har många hemvändare över jul. Att alltid erbjuda Julsalong den tiden i konsthallen betydde att vi ofta visade verk av samma konstnärer, säger kulturchef Märta Kallur.

I december blir det i stället en utställning med måleri av Karin Granqvist. Galleri Se Konst och Rättviks konsthalls gemensamma grafikstipendiat i år.

Höstsalongen visar att det finns en hel del yrkesverksamma konstnärer som på ett eller annat sätt är knutna till orten.

Glen Bergstens tredelade videoinstallation möter besökarna redan i entrén. Tre på varandra staplade datorskärmar visar skilda berättelser. Vackert filmat och med rörelsen som gemensam nämnare.

Emma Billbäcks stora laserskurna järnplåt Absent som hänger från taket är det man lägger märke till direkt när man kliver in i hallen. Fint urskurna bladmönster kontrasterar mot den hårda ytan som patinerats av rost.

Mitt i salongen står också Lasse Östmans mjukt formade stengods med lyster i kristallglasyren. Här finns också Åsa Klockars keramik som bildar motsats mot Östmans runda objekt med strama cylindrar och grafiska mönster.

Den tredje keramikern är Lotta Lindbeck som i somras medverkade i keramikutställningen på Meken i Smedjebacken. Hennes tillsynes spröda objekt associerar till havsväxter, anemoner och koraller.

Måleriet överväger i salongen. Gösta Backlund bidrar med en rad fina naturbetraktelser. Även Curt Berglunds visar naturmåleri. Hans akrylmålningar är konsekvent sammanhållna i färgvalet, rött, vitt svart och gråtoner i strama kompositioner.

Johanna Ageborn deltar med två verk i blyerts och mixt media där hon leker med Rättviksmarkörer och barndomsminnen.

Nästa höst ska Ageborn vara curator för en egen utställning i Rättviks konsthall.

En mix av höst/julsalongen kanske, där hon som utställningskommissarie bjuder in konstnärer skulle vara en intressant utveckling av salongskonceptet.