Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höstmarknad med julsmak

Visst kan det ses som snudd på en tjuvstart. Men eftersom Räfsnäsgårdens höstmarknad med försmak av julen hör till (de yngre) traditionerna kan ju arrangemanget betraktas som en sorts dörröppnare till alla de julspäckade marknader som erbjuds inom kort.

Dessutom finns det faktiskt de som från första början betygsätter den här marknaden som en genuin hantverksmarknad.

Karina Mattsson från Avesta, som jobbar med både silversmide och bronslera, bokade plats i Räfsnäs för första gången, vet av egen erfarenhet att inte alla hantverksmarknader håller vad de lovar.

– Jag har varit på marknader där "hantverkare" visat sig vara importörer av smycken och andra saker. – Den sortens marknader lever inte länge, lyder hennes bestämda uppfattning.

Hon är själv i grunden keramiker, men fastnade för brons och sedan kom även silvret in i hennes hantverk. Hon visar upp ett imponerande utbud av olika smycken och prydnadssaker som hon designat och tillverket.

– Jag åker aldrig på alla de stora marknader som finns häromkring, utan föredrar hantverksmässor - eller marknader som den här i Räfsnäs, där alla hantverkare är äkta vara.

Som en följd av hennes strikta principer ratade också marknaden på hemmaplan som pågick samma helg.

Till den "äkta varan" bland de totalt 34 andra hantverkare, som deltog i marknaden i lördags, hörde exempelvis Maith Francius från Ludvika. Hon har länge varit verksam inom Bild och Form i Ludvika och har målat ända sedan barnsben.

Numera hör akvarellmålning till hennes specialitet, vilket på Räfsnäsgårdens tredje våning kom i uttryck genom julkort och tändsticksaskar med färgglada motiv.

I det här sammanhanget handlar det förstås inte om massproduktion, utan varje kort och tändsticksask är unik.

– Jag tecknar först upp motiven och sedan färglägger jag dem. Jag gör också gratulationskort. Det är ganska pillrigt eftersom det är akvareller. Det som blir fel går ju inte att rätta till, upplyser hon.

För värdparet Marie och Peter Karlsson är marknaden ett välkommet arrangemang, som också erbjuder ett tillfälle att visa upp anläggningen. Och faktum är att marknaden i Räfsnäs är äldre än deras tid på platsen.

De så att säga marknaden på köpet när de övertog Räfsnäsgården för några år sedan.

– Det här är än så länge den andra marknaden för vår del. Arrangemanget var ju inarbetat och omtyckt så vi har bara låtit det fortsätta, påpekar Marie Karlsson.

Hon är däremot inte helt säker på när marknaden startade.

– Men skriv att det är fem år så blir det nog inte så fel. Och nog är det är det en tradition, betonar hon.